Omenirea traversează cea mai mare scădere a emisiilor de carbon înregistrată vreodată, pentru că nici un război, nici o recesiune, nici o pandemie anterioară nu au avut un impact atât de dramatic asupra emisiilor de CO2 în secolul trecut, precum Covid-19, potrivit BBC.

Dar, chiar dacă vom vedea o scădere masivă în acest an, concentrațiile de CO2 din atmosferă care încălzesc planeta nu se vor stabiliza până când lumea nu va ajunge la zero emisii. De la gripa spaniolă, care a ucis milioane de oameni în urmă cu peste 100 de ani, expansiunea globală a emisiilor de CO2 a crescut masiv, relatează BBC. În timp ce sursele de energie convențională au transformat lumea, emisiile de carbon au crescut temperaturile globale cu puțin peste un grad Celsius de la mijlocul anilor 1850 și ar putea crește cu 3-4 grade până la sfârșitul acestui secol, dacă nivelul de CO2 nu este redus.

Cercetătorii spun că emisiile de CO2 sunt afectate în prezent, în cea mai mare măsură, de reducerea transportului rutier. Potrivit AIE, activitatea globală de transport rutier global a scăzut la 50% din nivelul anului 2019 până la sfârșitul lunii martie 2020.

În mod similar, călătoriile aeriene au scăzut enorm, dar cu cantități diferite în diferite regiuni. În Europa, numărul zborurilor este în scădere cu aproximativ 90%, în timp ce în SUA reducerea a fost mai lentă, cu aproximativ jumătate din numărul de avioane decolate față de anul trecut. Totuși, la nivel global, cererea de combustibil pentru aviație a scăzut cu 65% în aprilie față de anul trecut.

Parisul a înregistrat o scădere a CO2 de 72% (+/- 15%) în luna martie față de normal, iar la New York, în aceeași perioadă, scăderea este de aproximativ 10%.

Foto: caracter informativ