Astăzi, dr. Băilă Lucian, șef secție ATI la Spitalul Clinic Județean Mureș, a postat un mesaj ironic, dar alarmant, în care atrage atenția asupra mai multor probleme existente în gestionarea cazurilor COVID-19 în spitalele mureșene. Pentru o corectă informare, publicăm integral mesajul acestuia, menționând înainte că, tot astăzi, a fost anunțat oficial faptul că nu mai sunt locuri disponibile la Terapie Intensivă (ATI) în spitalele din Mureș (detalii aici).

“Țin să mulțumesc în mod deosebit, ca de la anestezist la anestezist, Spitalului Clinic Județean de Urgență Tg.Mureș, d-lor directori Claudiu Puiac și Szederjesi Janos (medici anestezisti) pentru profunda intelegere și nesperatul sprijin acordat colegilor lor din secția ATI a Spitalului Clinic Județean, pentru empatia colegială care a explodat realmente în discuția oficială purtată cu dânșii. Mai concret, după aproape 2 luni de covid-19, le-am solicitat sprijinul pentru preluarea câtorva pacienți critici (4) din secția ATI a SCJ, sau, dacă nu se poate, detașarea de personal mediu la secția noastră, intrucât pur si simplu suntem depășiți numeric, nu mai avem cum organiza turele la TI-Covid, locuri și ventilatoare fiind suficiente. 35 de colegi, brancardieri, infirmiere, asistente, medici sunt pozitivi, internati in spitalul nostru.

Atmosfera este foarte apăsătoare, presiunea psihică este intensă, am ajuns să ne tratam intre noi, suntem și noi oameni. Ne rotăm în ture ca electronii, mulți despărțiți de familii, ne-am dereglat puțintel. Nu doream decât să ne resetăm ca s-o luăm de la capăt cu forte noi. Spre surprinderea noastră, colegii de breaslă ne-au răspuns că nu ne pot prelua nici un pacient și nu ne pot detașa nici o persoană calificată. Aveau , si acum au, in cele 20 de paturi TI, fix 5 suspecti de Covid 19, in 5 saloane. Numărul lor nu se modifică, e constant ca viteza luminii. Deci capacitate lor TI este in permanență la limita superioară. Si dacă n-au intr-un anumit moment urgențe, sigur vor avea, drobul de sare e sus. (am aflat și eu că așa este în urgență)

Nu credeam ca la maturitate profesională, după 30 de ani de activitate intr-o specialitate in care colegialitatea, solidaritatea si spiritul de echipă reprezintă trăsături caracteriale esențiale să trăiesc o asemenea dezamăgire. Câteva zile n-am fost bun de nimic, mi se parea jenant să fac public asa ceva, și acum mi-e jenă. Mie. Menționez că ne-am mai inseninat când am văzut că există totuși trăsăturile despre care vorbeam, când colegi de specialitate din Târnăveni, Sighișoara, alte orașe mari și mici ne-au oferit ajutorul. Si, în primul rând, personal mediu din alte secții ale spitalului nostru.

Dar ceea ce este cel mai jenant este faptul ca acest vestit Tg.Mureș medical cu o infrastructură suficientă, ajunge să transfere pacienti critici Covid-19 in spitale din Cluj și Sibiu, care au recționat imediat la rugămințile noastre. Subliniez faptul că sunt conștient că legal acești pacienti nu puteau fi preluați de către dânșii în acel moment, însă o adaptare legală nu ar fi fost o problemă. Iar detașarea personalului este perfect legală. Răspunsul a fost că ei au foarte, foarte mult de lucru, de parcă noi eram anesteziști de pe inelele lui Saturn și nu știam nimic din ce se întâmplă.

Așa că stai liniștit dragă SCJU, nu te vom mai deranja. Voluntariatul altor colegi ne însuflețește și ne dă putere, vom trece și peste asta. Colegii noștri se vor întoarce printre noi, poate ne vom pozitiva și noi cei rămași , ne vom reveni și ne vom face datoria față de oamenii acestui județ. Doar vă rugăm să nu ne căutați privirea o vreme…

Dr. Lucian Băilă, medicATIcovidîncănegativnususpect” este mesajul publicat.

MS / Foto> caracter info