Potrivit studiilor, ne atingem fața de 23 de ori pe oră, mai ales atunci când suntem neliniștiți sau stresați. Aceste mici gesturi, aparent inofensive, reduc tensiunile musculare și emoționale. Însă, aceste reflexe te pot îmbolnăvi, dacă îți atingi fața după ce ai pus mâna pe obiectele pe care s-au așezat picăturile care conțin noul coronavirus SARS-CoV-2. Pe parcursul unei zile atingi numeroase obiecte și suprafețe, de la clanță, telecomandă, telefon mobil, tastatură, chei până la mese sau birouri. De aceea, este important să te speli foarte bine pe mâini cu apă și săpun sau să te dezinfectezi cu un produs care are 70% alcool. Și mai trebuie să faci ceva: să nu-ți mai atingi fața.

Cum poți evita atingerea feţei?

• Când simți „nevoia” să-ți atingi fața, de exemplu, atunci când urmărești știrile, poți să-ți încleștezi pumnii, să-ți pui palmele pe picioare, să-ți încrucișezi brațele sau poți să-ți ții mâinile ocupate cu altceva. Poți să ții un pix în mână sau, mai bine, să strângi o bilă antistres.

• Dacă ochelarii îți alunecă de pe nas, poți folosi un șnur pentru a preveni alunecarea. De altfel, poți purta lentile de contact în loc de ochelari.

• Dacă obișnuiești să-ți rozi unghiile, poți să le scurtezi și să le dai cu ojă. În felul acesta, vei avea grijă să nu-ți distrugi manichiura.

• Dacă alergiile te fac să-ți atingi mereu ochii sau pielea, limitează expunerea la alergeni sau discută cu medicul pentru un tratament cu antihistaminice.

• Părul îți intră în ochi? Poartă-l prins cu un elastic sau împletește-l, dacă e suficient de lung.

•Ca să te asiguri că nu ești tentată să-ți atingi fața, poți să te machiezi, chiar dacă nu ieși din casă.

• Protejează-ți pielea. Dacă te confrunți cu mâncărimi la nivelul pielii, atunci trebuie să o hidratezi zilnic și dacă problema persistă, discută cu un medic dermatolog. Poate chipul tău are nevoie de mai multă hidratare sau poate că ești alergic.

•Când trebuie să ieși din casă, poartă ochelari de soare și ține mâinile în buzunar. În felul acesta, nu vei fi tentat să duci mâna la gură, nas sau la ochi.

Aceste măsuri nu sunt singurele modalități prin care poți preveni o eventuală îmbolnăvire. Este important să limitezi ieșirile în aer liber, să nu intri în contact cu persoanele bolnave, să cureţi suprafeţele şi obiectele pe care le atingi frecvent, iar atunci când trebuie să ieși la cumpărături, de exemplu, să porți mască și mănuși.

Sursa: doc.ro / Foto: caracter informativ