Fenomenul neobişnuit de deasupra Polului Nord (atât apariţia, cât şi dispariţia sa) nu a avut nimic de-a face cu activitatea umană sau scăderea nivelului de poluare, în contextul pandemiei de COVID-19, susțin cercetătorii din cadrul Serviciului Copernicus de Monitorizare a Atmosferei, potrivit CNN.

În schimb, temperaturi deosebit de scăzute şi viteza mare a vântului au format un “vortex polar”, care a creat condiţii de vreme foarte rece, ce au condus la reduceri semnificative ale stratului de ozon.

De fapt, oamenii de ştiinţă anunţaseră, la momentul descoperirii găurii din stratul de ozon, că, cel mai probabil, aceasta avea să dispară de la sine, ceea ce s-a și întâmplat.

Unii au sugerat că dispariţia bruscă a găurii din stratul de ozon a fost cauzată de reducerea accentuată a poluării din aer ca urmare a pandemiei COVID-19, însă echipa Copernicus respinge această idee.

“COVID-19 şi carantina probabil nu au nicio legătură cu această situaţie,” a scris echipa pe Twitter. “A fost cauzată de un vortex polar neobişnuit de puternic şi lung şi nu are legătură cu schimbarea în calitatea aerului.”

Echipa Copernicus crede că dispariţia bruscă a găurii din stratul de ozon deasupra Arcticului a fost cauzată, cel mai probabil, de creşterea temperaturii în vortex.

MS / Foto: caracter informativ