Potrivit agenției de presă DPA, rata de transmitere cu noul coronavirus este sub 1 în Suedia, un semn că epidemia este ţinută sub control, în ciuda abordării mai relaxate a guvernului comparativ cu vecinii săi europeni.

Anders Tegnell, epidemiolog în cadrul Agenţiei Suedeze de Sănătate Publică, a spus că această rată de infectare este sub 1 de mai multe zile, ceea ce înseamnă că numărul mediu de persoane pe care o persoană bolnavă le infectează este mai mic de 1. “Asta înseamnă că pandemia va slăbi treptat”, a declarat el vineri seară la postul de televiziune SVT.

Date oficiale ale agenţiei Agenţiei de Sănătate Publică arată că rata de răspândire a fost relativ stabilă în jur de 1 de la 10 aprilie. La 1 aprilie rata era de 1,4, iar la 25 aprilie, cea mai recentă dată când a fost publicată oficial această informaţie, era de 0,85, după mai multe zile de declin.

În interviul său, Tegnell a confirmat că rata a rămas la sub 1, deşi noile date nu au fost încă făcute publice.

Suedia a luat decizia de a nu introduce măsuri stricte de izolare şi de a nu închide restaurantele şi barurile. Grădiniţele şi şcolile cu clasele 1-9 au rămas deschise. Deşi au fost introduse unele restricţii (liceele şi universităţile sunt închise), Suedia s-a bazat în mare parte pe judecata cetăţenilor în respectarea recomandărilor generale de siguranţă şi distanţare socială.

Totuşi, comparativ cu restul Scandinaviei, Suedia are o incidenţă relativ mare a infectărilor şi deceselor: peste 22.000 de infectări şi 2.669 de decese cauzate de COVID-19. Finlanda vecină a confirmat peste 5.000 de infectări şi 220 de decese.

Întrebat cum comentează faptul că Suedia are un număr mai mare de decese decât ţările vecine, într-un interviu pentru BBC Radio 4, Tegnell a declarat că 50% din decese au avut loc în centrele de îngrijire pentru bătrâni, care au interzis oricum vizitele. “E greu de crezut cum carantina ar fi redus numărul deceselor în aceste centre”. Tegnell a mai declarat că obiectivul a fost de a limita răspândirea astfel încât sistemul de sănătate să nu fie blocat. Din acest punct de vedere, stategia a funcţionat, sistemul nu s-a blocat şi a putut primi pacienţii infectaţi în orice moment.

MS / Foto: caracter informativ