După câteva săptămâni de carantină, o parte din Europa se va redeschide cu precauție, primele măsuri de relaxare intrând în vigoare de luni. Sunt și țări precum Germania, Austria și Spania care au relaxat o parte din măsuri, dar nicio țară nu se va redeschide în întregime. Ce vor avea voie și ce nu cetățenii acestor țări?

Italia
De luni, italienii vor putea să își viziteze familiile și să se întâlnească în număr limitat. Parcurile se vor redeschide, menținând totodată distanțarea socială. Sectorul industrial, sectorul construcțiilor și comerțul cu ridicata pentru aceste sectoare vor fi deschise. Barurile și restaurantele vor avea dreptul de a vinde la domiciliu. Redeschiderea lor completă va avea loc pe 1 iunie, la fel ca cea a saloanelor de înfrumusețare sau a frizeriilor. Pe 18 mai, toate întreprinderile de retail vor putea redeschide, precum și muzeele, cinematografele sau bibliotecile.
Școlile vor rămâne închise până în septembrie. Călătoria va continua să fie limitată în municipalitatea de reședință și legată numai de cerințele de muncă și de sănătate.

Spania
De luni, unele întreprinderi mici, precum frizeriile, pot primi clienți individual la programare. Barurile și restaurantele vor avea dreptul de a vinde la domiciliu. Purtarea măştilor de protecţie va fi obligatorie în transportul public din ţară începând de luni, ca o primă măsură după relaxarea mai multor restricţii. Cinematografele și teatrele se vor redeschide în mod normal două săptămâni mai târziu. Școlile vor fi închise până în septembrie. Până la sfârșitul izolării, spaniolii nu se vor putea deplasa în afara provinciei lor.

Germania
De luni, școlile se vor redeschide treptat în unele landuri (Saarland, Saxonia-Anhalt, Bremen). Saloanele de înfrumusețare se vor redeschide. Lăcașurile de cult, muzeele, memoriile, grădinile zoologice, zonele de joacă pot face acest lucru sau au făcut deja acest lucru. Locurile culturale, barurile, restaurantele – cu excepția livrărilor -, locurile de joacă, terenurile de sport, rămân închise. Adunările mari vor rămâne interzise până cel puțin 31 august.

Austria
Luni, elevii din ultimul an care vor da examenul de bacalaureat vor reveni la școală într-un mediu decontaminat și cu restricții, înainte de a se deschide treptat școala pentru ceilalți elevi. Este de așteptat ca restaurantele să se redeschidă la jumătatea lunii mai. Mască necesară în transport și magazine.

Portugalia
Librăriile și centrele de vânzare auto se vor redeschide luni. Comerțul local, de până la 200 m2, cu vedere la stradă, se va putea redeschide, cu mască obligatorie. Saloanele de coafură și de înfrumusețare se pot redeschide programând individual clienții cu pauze de decontaminare între servicii. Unele servicii publice, precum centrele fiscale, se vor redeschide prin programare, cu o mască obligatorie. În transportul public, masca este obligatorie. Sporturile individuale în aer liber sunt permise. Liceele, muzeele, galeriile de artă, restaurantele și cafenele se vor redeschide pe 18 mai, iar teatrele și cinematografele la 1 iunie, cu reguli de distanțare socială.

Ungaria
Cu excepția Budapestei, vor avea loc redeschiderea cafenelelor și a teraselor restaurantelor, plajelor și băilor publice. Reluarea pregătirii sportive profesionale. Mască necesară în transport și magazine.

Polonia
Guvernul a anunțat luni deschiderea de hoteluri, centre comerciale, parte a instituțiilor culturale, inclusiv biblioteci și unele muzee. De miercuri, creșele și grădinițele se pot redeschide, însă autoritățile locale de care depind au anunțat că majoritatea dintre acestea vor rămâne închise.

Grecia
Aproape 10% din întreprinderile închise se vor putea redeschide luni: librării, saloane de infrumusețare, magazine de electronice și articole sportive, centre de horticultura si bricolaj. Pe 11 mai, toate celelalte magazine vor putea redeschide, cu excepția centrelor comerciale, care sunt închise până la 1 iunie.

Sursa: hotnews.ro / Foto: caracter informativ