Ca urmare a ordonanței de urgență 37/2020, persoanele care au credite pot solicita băncilor o amânare de cel mult nouă luni.

FinZoom a făcut o simulare pentru un credit de consum de 50.000 de lei, pe o perioadă de cinci ani, cu dobândă de 9%. În cazul unei amânări pe 3 luni, rata va crește cu 23 de lei (+3%), iar totalul rambursat va fi cu 1.383 de lei mai mare. Pentru o amânare de 6 luni, rata se va majora cu 45 de lei (+5%), iar totalul rambursat va fi cu 2.709 de lei mai mare. În situația unei amânări de 9 luni, clienții vor plăti băncii cu 45 de lei (+7%) în plus, iar totalul de rambursat va fi cu 3.977 lei mai mare.

Simulările au fost făcute pentru credite aflate la începutul perioadei de rambursare, când dobânda reprezintă 75% din rată. Pentru persoanele care cer amânarea, perioada creditului se mărește cu numărul de luni de suspendare.

Persoanele fizice care au credite ipotecare şi care vor beneficia de amânarea ratelor nu sunt în pericol de a plăti ulterior dobândă la dobândă, a declarat, pe 31 martie, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, la Realitatea Plus.

Sursa: stirileprotv.ro / Foto: caracter informativ