Vilnius, capitala Lituaniei, a anunțat planuri să transforme orașul într-o mare cafenea în aer liber, oferind o bună bucată din spațiul public barurilor și restaurantelor afectate de pandemie. Localurile își vor putea așeza mesele afară și astfel vor putea respecta regulile de distanțare fizică.

Statul Baltic, care a înregistrat 1.344 de cazuri de coronavirus și 44 de decese, a permis cafenelelor și restaurantelor care dispun de locuri afară, frizeriilor și aproape tuturor magazinelor să înceapă redeschiderea în această săptămână, ca parte a unei ieșiri plănuite din starea de urgență.

Însă ministrul Sănătății a impus reguli stricte de distanțare fizică și măsuri de siguranță. Magazinele trebuie să limiteze numărul de clienți la un moment dat, măștile vor rămâne obligatorii în toate spațiile publice, iar mesele cafenelelor și restaurantelor vor trebui plasate la cel puțin doi metri una de cealaltă.

Primarul orașului a venit cu o propunere: “Cafenelele din apropierea piețelor și străzilor vor putea să-și așeze afară mesele, fără costuri suplimentare în acest sezon și astfel să-și deruleze activitățile în timpul carantinei”.

18 dintre spațiile publice ale orașului, inclusiv Piața Catedralei din centru, au fost deschise pentru cafenelele și restaurantele aflate în exterior, spune primăria, iar altele se vor alătura pe măsură ce vara avansează. Mișcarea a fost binevenită de către proprietari, dintre care 160 au acceptat oferta.

Sursa: digi24.ro / foto: caracter info