Nu au fost prea multe veşti bune în ultimele săptămâni. Dar, printre ele, şi-au făcut locul dezinformarea şi teoriile conspiraţiei despre orice: despre coronavirus, despre reţelele 5G sau teoriile anti-vaccin.

La fel ca în cazul strategiilor împotriva virusului, răspunsul la vindecare variază de la o ţară la alta. Un sondaj realizat în Franţa a demonstrat o încredere scăzută faţă de proiectul demarat pentru vaccinare. În Londra, 18% dintre respondenţi au fost anti-vaccin iar în New York, epicentrul pandemiei de coronavirus în SUA, 29% dintre oameni nu au consimţit. Cifrele arată că în astfel de situaţii, orice program devine ineficient.

Profunzimea fricii greşite în ceea ce priveşte vaccinarea a fost transmisă de personalităţi din diferite domenii, precum tenismenul Novak Djokovic sau rapperul MIA. Cea mai proeminentă personalitate anti-vaccin este Robert Kennedy Jr. El a amplificat o conspiraţie adusă lui Bill Gates, considerat că foloseşte virusul ca parte a unui presupus complot pentru a controla populaţia lumii prin imunizare.

Facebook şi Google şi-au intensificat activitatea de a monitoriza şi combate campaniile de dezinformare existente pe propriile platforme.

Uşor lăsate în umbră de pandemie, reţelele 5G au fost vandalizate ca urmare a folclorului conform căruia există o corelaţie între lansarea acestora şi coronavirus. Mai mult decât atât, au fost lansate speculaţii false legate de un control mondial al Chinei prin intermediul undelor.

Celebrităţi precum actorul Woody Harrelson, pugilistul Amir Khan sau gazda show-ului matinal Eamonn Holmes sunt suţinători ai teoriilor care leagă pandemia de coronavirus de rețelele 5G.

După ce virusul conspirativ a fost implantat în mentalul oamenilor, au apărut tot felul de conspiraţii ridicole cu privire la un complot Illuminati de a controla lumea. În spaţiul virtual s-a vorbit mult şi despre sacrificiul de sânge făcut de baschetbalistul Kobe Bryant, decedat într-un accident de elicopter la începutul anului.

Din raţiuni necunoscute, astfel de fantezii contagioase nu duc decât la o răspândire la fel de rapidă precum a virusului, la transmiterea de informaţii false, induc panică şi frică în rândul populaţiei, denaturează realitatea şi afectează încrederea colectivă în autorităţi.

Sursa: mediafax.ro / foto: caracter info