Miniştrii Turismului din UE au discutat luni, într-o videoconferință, despre modul în care pot ajuta acest sector afectat de pandemia de coronavirus şi au căzut de acord să introducă aşa-numitele „paşapoarte Covid-19” și să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii. De asemenea, forul comunitar, prin comisarul european pentru piața internă, anunță un posibil nou „plan Marshall” pentru relansarea economică a Europei.

“Avem nevoie de un plan comun, la nivel european, pentru a gestiona criza”, a spus ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli, la finalul reuniunii. Acest plan ar trebui să includă un document “bazat pe un protocol valabil în toate ţările membre UE”, a adăugat oficialul croat. „Am început de asemenea să discutăm despre coridoare de călătorie aeriene, feroviare şi terestre şi sper că vom putea ajunge la un acord şi asupra acestora. Acolo unde nu vom putea, vom merge spre acorduri bilaterale cu ţările interesate”, a mai spus Gari Cappelli. Întreaga Uniune Europeană este interesată de modul cum evoluează lucrurile în turism, sector care este responsabil pentru 10% din Produsul Intern Brut şi asigură locuri de muncă pentru aproape 12% din totalul persoanelor angajate în UE.

Comisarul european pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton, a apreciat că sectorul turismului va avea nevoie de “fonduri fără precedent pentru a depăşi criza”. Potrivit lui Thierry Breton “este nevoie de un “nou Plan Marshall” cu un buget european puternic, pentru a relansa Europa şi a pune la punct o uniune mai puternică şi mai rezistentă” a apreciat comisarul european într-un comunicat publicat la finalul videoconferinţei miniştrilor Turismului.

MS / foto: caracter info