Nu există încă un vaccin pentru COVID-19, dar schemele de tratament pe care pacienții infectați le primesc în spitale devin din ce în ce mai eficiente. Un nou tip de medicamente este folosit de curând, inclusiv pentru pacienții cu simptome ușoare și medii, tocmai pentru ca ei să nu ajungă la Terapie intensivă. Este vorba despre anticoagulante, care împiedică blocarea vaselor de sânge.

Dr. Virgil Musta, șef secție, Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș”, Timișoara: “Prin necropsia persoanelor decedate s-a observat că foarte mulți dintre ei aveau plămânii blocați de cheaguri. Apar infarcte sau tulburări cardio-vasculare, apar accidente vasculare cerebrale și la tineri”.

În spitalele de boli infecțioase din Timișoara și București, pe lângă tratamentul antiviral și antiinflamator stabilit prin protocolul național, pacienții primesc și anticoagulante.

La Spitalul “Victor Babeș” din Capitală, de exemplu, din aproape 800 de bolnavi confirmați cu coronavirus, doar 15 au murit.

Medicii români plecați să îi ajute voluntar pe colegii din Italia spun că aceeași schemă de tratament a fost introdusă de curând și în peninsulă.

Medicii atrag atenția că nu există tratament profilactic pentru noul tip de coronavirus, iar oamenii trebuie să poarte în continuare măști și mănuși și să respecte măsurile de distanțare socială.

MS / Foto: colaj