În urma apelului făcut de Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, care a accesat mecanismul de echipare a spitalelor din România creat de Salvaţi Copiii în lupta contra pandemiei, organizaţia a reuşit să aloce fondurile necesare şi să pună de îndată la dispoziţia medicilor echipamente şi aparatură medicală vitale, în valoare totală de 300.000 lei.

Astfel, au ajuns la Spitalul din Târgu Mureş, centru medical de excelenţă şi care realizează intervenţii chirurgicale de o complexitate mare, următoarele echipamente medicale:

* Echipamente de protecţie (500 de măşti FFP2, 6.500 de măşti în trei straturi, 100 de viziere, 10.000 de mănuşi, 2.500 de halate de tip vizitator, 4.000 de halate chirurgicale, 420 de combinezoane de protecţie, 50 de perechi de botoşi lungi, 3.000 de tablete de cloramină, 40 l dezinfectant Septol, 20 l detergent eco) – 204.071 lei;

* Maşină de spălat pardoseli-dezinfectat-aspirat BD 38/12 C Bp Pack, ce ajută la decontaminarea şi dezinfectarea suprafeţelor, având un spectru larg de acţiune – 16.029 lei;

* Maşină de spălat pardoseli-dezinfectat-aspirat BD 43/25 C Bp Pack, ideală pentru decontaminarea şi dezinfectarea suprafeţelor – 23.715 lei;

* Aspirator cu aburi care oferă curăţare cu abur, dezinfectare, aspirare şi uscare într-o singură procedură – 2.634 lei;

* Sistem de ecografie portabil cu 2 traductoare, cu toate tehnologiile de scanare şi procesare a informaţiilor înglobate în interiorul traductoarelor, cu posibilitatea de conectare la dispozitive Android. Acesta este un sistem de inovaţie în imagistica cu ultrasunete, ajutând la luarea deciziilor în cel mai scurt timp posibil – 53.550 lei.

‘Imediat ce echipa de medici coordonată de Prof. Dr. Horaţiu Suciu ne-a cerut ajutorul, am activat fondul de urgenţă pe care l-am deschis pentru echiparea spitalelor. Am reuşit să mobilizăm resurse şi să punem la dispoziţia spitalului echipamente de protecţie şi aparatură medicală de care avea atâta nevoie. E responsabilitatea noastră, a tuturor, să ne protejăm medicii, să construim împreună un zid la adăpostul căruia ei să ne poată salva vieţile’, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Din estimările medicilor, în România se efectuează anual aproximativ 450 de intervenţii cardiovasculare pediatrice, dintre care 300 sunt realizate la Târgu Mureş.

Numărul mare de intervenţii chirurgicale dificile realizate la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş – cele mai multe din ţară – transformă echiparea spitalului cu tot ceea ce este necesar protecţiei în faţa unui virus atât de agresiv, într-o prioritate.

‘În România continuă să se nască copii cu malformaţii cardiace congenitale grave şi singura lor şansă reală la viaţă este de a fi operaţi la Târgu Mureş, la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant. Aceşti copii nu mai pot fi trimişi pentru operaţie în alte ţări, nu mai pot veni echipe de medici străini, şansa lor este la Târgu Mureş, în mâinile unor specialişti de excepţie pe care am onoarea să ii coordonez în mod colegial. În contextul pandemiei, echipa de medici are nevoie de aparatură medicală şi echipamente de protecţie pentru a sta alături de aceste suflete greu încercate încă din primele zile de viaţă. Inima copiilor continuă să bată la Târgu Mureş şi mulţumim Salvaţi Copiii şi tuturor celor care ne-aţi sprijinit prin donaţii până la acest moment, vă apreciem efortul şi vă suntem pe deplin recunoscători!’, a explicat Prof. Dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Salvaţi Copiii România a activat mecanismul de urgenţă pentru echiparea a peste 50 de spitale din România, iar 17 dintre acestea au primit deja echipamente şi aparatură performantă, în valoare de 400.000 euro. Peste 2.700 de cadre medicale din sistemul sanitar au fost astfel sprijinite în lupta contra pandemiei, iar 59.839 de echipamente şi materiale medicale indispensabile au ajuns la spitale din Bucureşti şi din 10 judeţe: Braşov, Arad, Alba, Sălaj, Galaţi, Vrancea, Suceava, Sibiu, Caraş-Severin şi Botoşani.

În perioada următoare vom dona echipamente de protecţie şi aparatură medicală (ventilatoare, termometre no-touch, aparate de dezinfectare, laringoscoape, videofibroscoape, nebulizatoare) pentru:

* Spitalul Judeţean Cluj-Napoca – Neonatologie I

* Spitalul Judeţean Cluj-Napoca – Neonatologie II

* Spitalul Judeţean Cluj-Napoca – Secţia ORL

* INSMC – Maternitatea Polizu

* Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) al INSMC Alessandrescu-Rusescu Bucureşti

* Spitalul Clinic “Dr. I. Cantacuzino”

* Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu

* Maternitatea Giuleşti

* Spitalul Clinic Filantropia

* Spitalul Clinic Malaxa

* Spitalul Judeţean Reşiţa.

Până acum, au fost colectate fonduri totale în valoare de 358.791 euro, prin solidaritatea în principal a următoarelor companii: Farmaciile Catena, Kaufland România, Oriflame, Garanti BBVA Group, BCR, GSK, Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Libris.ro, Pfizer, Kimberly-Clark, Alliance Healthcare România şi Asociaţia Club Sportiv “RO Club Maraton”. DPD România asigură transportul gratuit al echipamentelor.

De asemenea, suma de 91.098 euro provine din donaţiile persoanelor fizice care au vrut să sprijine efortul medicilor.

Şi comunitatea mureşană s-a mobilizat: s-au strâns local fonduri totale în valoare de 91.270 lei, din care: 82.000 lei de la persoane juridice: Unitatea Administrativ Teritorială şi Consiliul Local Gurghiu, Cozma şi Rîciu, Societăţile Comerciale: Instgaz SRL, Las Prom SRL, Reichon SRL şi Trovainstal SRL şi 9.270 lei din donaţiile persoanelor fizice. De asemenea, Suciu Adriana Tatiana- Birou Expert Contabil – a oferit 20 de bucăţi de combinezoane de protecţie de unică folosinţă, iar Europa DNS a susţinut campania din social media.

Fondul de urgenţă pentru sprijinirea imediată a sistemului medical rămâne deschis: RO43RNCB0071011434790083, unde vor fi centralizate contribuţiile companiilor şi ale tuturor celor care pot să sprijine întărirea sistemului medical românesc.

Persoanele fizice care vor sa ajute pot dona aici
https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie/situatii-de-urgenta/coronavirus/fond-de-urgenta-pentru-spitale

Pentru mai multe informaţii, persoana de contact este: Ştefania Mircea, Coordonator program – stefania.mircea@salvaticopiii.ro.

* Despre Organizaţia Salvaţi Copiii: 30 de ani

De 30 de ani, Salvaţi Copiii România construieşte programe sociale, politici publice şi practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza şi complexitatea proiectelor la nivel naţional fac din organizaţie o instituţie socială esenţială, al cărei rol este medierea între societatea şi autoritatea publică, în beneficiul copilului.

În trei decenii de activitate, Salvaţi Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluţii concrete pentru protejarea şi sprijinirea copiilor vulnerabili, şi a militat, în acelaşi timp, pentru o colaborare viabilă cu autorităţile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului.

Salvaţi Copiii şi-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităţilor publice, în aşa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor. Totodată, organizaţia a reuşit să creeze reţele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilităţii sociale a companiilor şi a societăţii, în sens larg.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora.

În cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.