Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că, în această epidemie, autorităţile împreună cu medicii şi românii au obţinut până acum rezultate notabile, precizând însă că nu a fost atins vârful, deci nu se vor elimina atâtea restricții precum se prevedea din 15 mai, nu înseamnă reîntoarcerea la normalitatea pe care am cunoscut-o.

Update: Vor exista bani pentru dublarea alocațiilor?

Aceasta este una din măsurile care trebuie foarte bine cântărite de Guvern și de Minsiterul Finanțelor. Au trecut câteva luni de când alocațiile au fost deja dublate. Cu siguranță, la mijlocul anului se va analiza șia ceastă chestiune.


Ce mesaj aveți pentru micii întreprinzători care au fost nevoiți să își închidă afacerile? Și când se vor deschide stomatologiile, frizeriile, etc.?

Pentru antreprenorii care au probleme reale, există o preocupare pentru a veni în sprijinul lor. Vor fi măsuri în următoarele luni. Primele măsuri deja s-au luat și se vor lua în continuare, inclusiv măsuri finanțate din bani europeni. Una din măsurile așteptate IMM Investe, a fost deja pornită.

În ceea ce privește când se deschide una, când se deschide alta, săptămâna viitoare vom lua decizii în privința primelor sectoare care se vor redeschide.


Țările care relaxează măsurile, fac și multe teste. România este în coada clasamentului la numărul de testului. Ar trebui să creștem și noi numărul de testelor?

Numărul de teste a fost, pentru mine, un aspect important. S-a crescut foarte mult. La începutul epidemiei, capacitatea era de câteva teste zilnic, iar acum ne apropiem de 10.000 de teste pe zi. Ministerul Sănătății a luat toate măsurile ca să creștem. Este nevoie de o creștere în continuare. Experții spun că nu suntem în coada Europei, ci avem un nivel acceptabil raportat la populația României. Per 1 milion de locuitori, avem un număr rezonabil.


Care ar trebui să fie solidaritatea suportată și de bugetari?

Solidaritatea nu trebuie să fie o măsură de coerciție. Trebuie să vină de la fiecare. Nu poate fi impusă. Dar pe de altă parte sunt foarte bucuros să constat că avem foarte mult din acest sentiment în societatea romanească. Cred că vor continua dovezile de solidaritate. Eu sunt convins că demnitarii vor înțelege că solidaritatea e importantă și în politică.


Puteți garanta că nu vor fi probleme cu plata salariilor?

Eu pot să vă spun că am pus această întrebare ministrului Finanțelor și mi-a garantat că nu vor fi probleme. Este greu de acoperit deficitul bugetar, dar oamenii își vor primi banii.


Credeți că au existat unele excese din partea oamenilor legii?

Și forțele de ordine au fost prezente și au acționat foarte eficient. Este adevărat, au fost și unele exagerări. Persoanele repsective sunt sancționate, eliberate din funcțiile de conducere. Au fost zeci de mii de jandarmi, însoțiți de forțele armatei, care și-au făcut treaba foarte bine. Ar trebui să fim mândri de ei. Am reușit să ținem această epidemie și aceste măsuri sub control.


Ați vorbit despre faptul că nu vom mai avea nevoie de declarație. Puteți să ne lămuriți când vom avea nevoie de acea declarație după 15 mai?

Săptămâna viitoare vom clarifica toate aceste chestiuni de detaliu. Nu vreau să intru astăzi îna ceste detalii, dar este bine ca românii să știe că există un termen de la care începe relaxarea. Nu putem sta cu țara blocată la infinit. 


Ce a răspuns Iohannis la întrebarea dacă se prelungește Starea de Urgență sau se instaurează Stare de Alertă:

Noi discutăm aceste variante de două săptămâni. Decizia nu o vom lua mâine. Decizia dacă vom prelungi sau va fi stare de alertă o vom lua poate săptămâna viitoare. Legislația secundară e aproape finalizată. Am vrut să fim pregătiți din timp și pentru o situație, și pentru cealaltă.


Iată care au fost principalele declarații făcute de președinte:

-A trecut o lună și jumătate de la decretarea stării de urgență

-Autoritățile, împreună cu medicii și românii au dovedit rezultate notabile

-Nu am atins numărul maxim în România și o relaxare prematură poate distruge toate rezultatele bune de până acuma

-Avem 600 de bolnavi la 1 milion de români. Românii care s-au ținut de ce li s-a cerut au obținut rezultate foarte bune

-Pericolul nu a trecut. Nu am atins vârful epidemiei. 15 mai nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunsocut-o. Experții spun că nu știm când ne vom întoarce la viața dinainte de pandemie

-Rămân restricții în vigoare, nu ne putem întâlni mai mult de trei, nu putem merge la restaurant sau la mall, nu vom putea pleca din localitate dacă nu vom avea un motiv

-Măsurile pe care le vom lua de reducere a restricțiilor vor fi graduale.

 -Când a început epidemia, rezervele României erau goale. Nu existau rezerve de măști, biocide, medicamente. Toate au trebuit cumpărate în timp record

– România are acum acces la 1,5 miliarde de euro care vor fi folosiți pentru achiziții de dispozitive medicale, de medicamente

Conferință de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Conferință de presă susținută de Președintele României, Klaus Iohannis

Publicată de Privesc.Eu pe Marţi, 28 aprilie 2020

‼️ LIVE ACUM. Preşedintele Klaus Iohannis susţine o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni‼️—https://bit.ly/2VM73Ax

Publicată de StirileProTV pe Marţi, 28 aprilie 2020

Sursa: protv.ro