Un studiu lansat ieri, ”Pandemia şi standardul de viaţă. Politici de protecţie socială” este semnat de Daniel Arpinte, Sorin Cace, Simona Mihaiu, Iulian Stănescu,  Simona Stănescu și Sebastian Ţoc, de la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieții – o instituție a Academiei Române. Aceștia amintesc că, la anterioarele recesiuni, am avut nevoie de cel puțin o jumătate de deceniu ca să revenim la nivelul de viață de dinainte de criză, transmite libertatea.ro

Autorii propun, astfel, fondarea unui impozit de solidaritate. El va fi valabil, indiferent dacă înregistrezi: veniturile din muncă veniturile din pensii veniturile din capital şi proprietate.

”Pragul pe care îl propunem pentru impozitul de solidaritate este de 3.200 de lei / lunar, respectiv valoarea salariului mediu net în februarie 2020. Tot ce depăşeşte acest prag, indiferent de sursa de venit (salarii61, pensii, chirii, dividende, rente) intră sub incidenţa impozitului de  solidaritate”, explică ei.

”Cu alte cuvinte, primii 3.200 de lei de venit net (după plata contribuţiilor şi a impozitului pe venit, în cazul salariilor şi pensiilor) nu sunt impozitaţi deloc prin impozitul de  solidaritate, ci numai tranşa de venit dincolo de pragul de 3.200 de lei lunar”.

Cota impozitului de solidaritate ar urma să fie ulterior stabilită.  Impozitul de solidaritate ar urma să fie limitat, intervalul de timp mergând spre un an, propun autorii studiului.

Citește toată știrea pe libertatea.ro