Premierul Ludovic Orban a declarat astăză că printre măsurile de relaxare care urmează a fi luate după încetarea stării de urgenţă s-ar putea regăsi şi posibilitatea unui triaj la locul de muncă sau la şcoală prin măsurarea temperaturii cu ajutorul termometrelor electronice.

“Că este vorba de libertatea de circulaţie, redobândirea de către români a libertăţii de circulaţie, că e vorba de redeschiderea şcolilor, că e vorba de reluarea transportului public – pe fiecare măsură de relaxare va exista o analiză foarte serioasă, care va cuprinde evaluarea din punctul de vedere al riscului epidemiologic şi care, de asemenea, va cuprinde şi un set de măsuri aferente măsurii de relaxare. S-au discutat foarte multe idei, vă şi menţionez că mi se par idei bune, de exemplu posibilitatea unui triaj la locul de muncă sau la şcoală prin intermediul termometrelor electronice. Sigur că şi aici, pentru a putea pune în aplicare o astfel de măsură, e nevoie de o dotare a companiilor, a instituţiilor publice, astfel încât să se poată lua temperatura când vine omul la muncă, şi lucrul ăsta se întâmplă zilnic, iar în cazul în care persoana are o temperatură de peste 37 de grade, să nu i se permită accesul la muncă şi să fie supusă unei evaluări medicale, inclusiv posibilitatea unei testări de COVID, astfel încât să se reducă posibilitatea ca oameni care ar putea fi infectaţi cu COVID să fie la muncă sau să fie în diferite locaţii publice“, a explicat Orban.

Premierul a adăugat că pentru aplicarea unei astfel de măsuri trebuie făcută o evaluare a capacităţii de aparate de măsurare a temperaturii.

“Aplicarea acestei măsuri presupune o pregătire, adică generalizarea unor astfel de aparate de măsurare a temperaturii, termometre electronice, există deja, au început să se folosească. Aici trebuie să facem o evaluare a capacităţii de producţie. Vă dau câteva exemple: la aeroporturi, termoscannerele să fie folosite nu numai la venire, ci să fie folosite şi la plecare şi măsura asta e posibil să fie instituită la nivel european, astfel încât să nu se permită accesul în avion al unei persoane care poate prezenta simptome de COVID”, a mai spus el.

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban după participarea la ședința Grupului de Suport Tehnico-Științific

Declarații de presă susținute de premierul Ludovic Orban după participarea la ședința Grupului de Suport Tehnico-Științific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României#LudovicOrban #GrupuldeSuportTehnicoStiintific #MAI

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Vineri, 24 aprilie 2020