Este foarte puțin probabil ca oamenii să poată contacta COVID-19 din alimente sau de pe ambalajele acestora, transmit reprezentanții ANSVSA . COVID-19 este o boală respiratorie, iar calea principală de transmitere este prin contact de la persoană la persoană și prin contactul direct cu picăturile respiratorii generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută.

Până în prezent, nu există dovezi că virușii care determină bolile respiratorii se transmit prin alimente sau ambalaje alimentare. Coronavirusurile nu se pot multiplica
în alimente; au nevoie de un animal sau de o gazdă umană pentru a se multiplica.

Este obligatoriu ca industria alimentară să consolideze măsurile de igienă personală și să ofere o instruire actualizată cu privire la principiile de igienă a alimentelor pentru a elimina sau reduce riscul ca suprafețele alimentelor și materialele de ambalare a acestora să fie contaminate cu virusul de la lucrători alimentari.

”Virusul supraviețuiește și 24 de ore pe suprafețe solide, doar în anumite condiții de laborator, de temperatură și umiditate. În mediul exterior, dacă virusul este expus la temperaturi mai ridicate, la raze ultraviolete sau infraroșii, este distrus într-un timp mult mai scurt. Oricum, unitățile din industria alimentară, în special cei care procesează, au măsurile proprii de siguranță prin care se evită contaminarea alimentelor cu orice fel de organism patogen. La nivelul unităților de vânzare cu amănuntul și în sistem de autoservire, unde cumpărătorii pot intra în contact direct cu marfa sau cu ambalajul acesteia, aici sunt cele mai mari pericole, inclusiv legat de aglomerarea persoanelor” – a afirmat într-un interviu directorul DSVSA Mureș, Kincses Sandor.

Pe lângă magazine, o altă zonă de risc o reprezintă cea a piețelor agroalimentare. De aceea, ANSVSA recomandă, în aceste zone măsuri de distanțare socială atât pentru protejarea vânzătorilor cât și a cumpărătorilor.

MS / foto: caracter info