Pacienții români infectați cu noul coronavirus ar urma să poată fi tratați și cu plasmă recoltată de la pacienții vindecați, care teoretic au dezvoltat anticorpi. Plasma ar urma să fie recoltată de la donatori voluntari din rândul celor vindecați. Ordinul de ministru prin care se stabileşte protocolul de recoltare de plasmă umană de la pacienţii vindecaţi de COVID-19 a fost semnat ieri, a anunțat ministrul Sănătății.

Recoltarea se va realiza în centrele de hematologie coordonate de Institutul de Hematologie și Transfuzii. Spitalele vor avea protocoale de colaborare cu aceste centre de transfuzii. Le vor furniza o listă cu pacienți vindecați, respectând toate criteriile de protecție a datelor. Potențialii donatori vor semna în prealabil un consimțământ informat cu privire la furnizarea acestor date către centrele de transfuzii. Apoi, aceste centre vor contacta pacienții vindecați și dacă aceștia își dau acordul – este un act voluntar – vor fi programați pentru consult și donare, a explicat Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Terapia cu plasmă cu anticorpi se va aplica pacienților critici din secțiile ATI. Această administrare se va face monitorizat, toate datele se vor centraliza la Comisia de ATI, mai departe la Ministerul Sănătății și la INHT și mai departe, către forurile europene care centralizează toată experiența cu administrarea de plasmă.

Două aparate pentru prelevare de plasmă sunt deja montate în centrele de transfuzii din București și Iași, iar încă un aparat urma să fie montat miercuri în Timișoara.

În zilele următoare ar trebui să se poată începe recoltarea. În urma recoltării, plasma proaspătă va fi congelată și imediat ce va exista protocolul de administrare al Comisiei ATI, va putea începe administrarea.

Astfel, orizontul de timp pentru aplicarea propriu-zisă a terapiei este de o săptămână, maximum două, estimează Dragoș Garofil, la Digi24. Fiecare spital, fiecare secție ATI va decide, pentru că este un tratament pe care și-l asumă atât medicii, cât și pacienții, care semnează, la rândul lor, un consimțământ informat.

Sursa: Digi24.ro / foto: caracter: info