Bujorii de stepă din Rezervația de la Zau de Câmpie, județul Mureș, au înflorit spectaculos. Primele flori au apărut zilele acestea, spune custodele Rezervației, Ciprian Cenan. Anul acesta, din cauza restricțiilor impuse din cauza pandemiei de Coronavirus, îi puteți vedea doar online.

Bujorul, plantă de o frumusețe deosebită, plină de semnificații în folclorul românesc, a inspirat, de-a lungul timpului, operele a numeroși artiști, el fiind prezent nu doar în literatură, ci și în pictură sau în motivele tradiționale ale portului popular. Comuna Zau de Câmpie din județul Mureș, cea care deține unicul loc din România și din interiorul arcului carpatic unde crește bujorul de stepă, este asaltată de numeroși turiști veniți din țară și din străinătate.

Custodele Rezervației de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, de asemenea fotograf pasionat, a publicat doar o imagine, pe care o redăm la final, menționând că nu dorește să inducă oamenilor ideea de a vizita rezervația, închisă acum, dar a promis că va reveni cu alte imagini în curând.

Zilele trecute au înflorit primii bujori! Datorită situației actuale de criză am ales să nu postez fotografii pentru a nu încuraja vizitele la rezervație în acest week-end. În perioada următoare vă rog să vă abțineți de la vizitarea rezervației de bujori, ea este închisă publicului. O să vin cu fotografii pe parcursul înfloririi. Mulțumesc pentru înțelegere!” a scris Ciprian Cenan.

Update 24 aprilie, Ciprian Cenan: Singurii vizitatori la bujori…🙂 www.cipriancenan.com

Update 23 aprilie, Ciprian Cenan: Am o zi, maxim două ocazia de a surprinde cea mai mare tufă de bujori în cel mai bun moment posibil. Adică aproape toți bujorii înfloriți, nici o floare scuturată și o lumină blândă la apus. Este unul din momentele cele mai faine pentru mine…

MS / Foto cop: colaj /  Foto: Ciprian Cenan