Cel mai pesimist scenariu privind evoluția pandemiei de coronavirus în România indică un număr de decese cuprins între 1.800 și 2.000, cu 20.000 de cazuri de infectare în prima săptămână din luna mai, dar fără aplatizarea curbei, arată un studiu efectuat de o echipă de profesori de la Academia de Studii Economice, pe baza programelor și datelor disponibile pe platforma github.com.

Studiul poate fi consultat integral în documentul atașat sau pe platforma github.com.

Care sunt cele trei scenarii privind evoluția numărului de cazuri confirmate pentru următoarea lună:

  • Scenariul optimist – conform căruia în prima săptămână din mai, numărul de cazuri confirmate ar putea ajunge la 10.000-12.000, iar curba ar începe să se aplatizeze (conform modelelor SEIR-CHD, NLS).
  • Scenariul median – conform căruia, în prima săptămână din mai, numărul de cazuri confirmate ar putea ajunge la 15.000, fără aplatizarea curbei (modelele LSTM_RO, ARIMA_RO_2).
  • Scenariul pesimist – conform căruia, în prima săptămână din mai, numărul de cazuri confirmate ar putea ajunge la 20.000, fără aplatizarea curbei (modelul ARIMA_RO_1).

Care sunt cele trei scenarii în ceea ce privește numărul de decese:

  • Scenariul optimist – conform căruia, în prima săptămână din mai, numărul de decese ar putea ajunge la 600 iar curba ar începe să se aplatizeze (conform modelului ARIMA_RO_2).
  • Scenariul median – conform căruia, în prima săptămână din mai, numărul de decese ar putea ajunge la 1.400 (modelele LSTM_RO, SEIR-HCD).
  • Scenariul pesimist – conform căruia, în prima săptămână din mai, numărul de decese ar putea ajunge la 1.800-2.000 (modelele ARIMA_RO_1, NLS).

Studiul nu a beneficiat de finanțare publică sau privată, autorii contribuind în mod voluntar la realizarea cercetării.

Sursa: hotnews.ro / Foto: caracter info