Deși activiștii Greenpeace susțin că incendiile s-ar fi apropiat la mai puțin de doi kilometri de sarcofagul uriaș care acoperă reactorul nuclear distrus de explozia din 1986, autoritățile ucrainene sunt de părere că flăcările nu amenință direct complexul atomic.

Incendiul s-a declanșat în zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl în 4 aprilie 2020 și s-a extins pe aproximativ 35 hectare.

În zona incendiului autoritățile ucrainene au instalat trei puncte de monitorizare radiologică, ale căror date sunt disponibile în timp real.

Președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a declarat că pentru România nu e niciun semn de îngrijorare, având în vedere că valorile radiațiilor măsurate nu s-au modificat în mod semnificativ, în corelare cu măsurătorile realizate în România în perioada 4-13 aprilie 2020.

Gheorghe Ioniță, președintele CNCAN: „În zonă, măsurătorile nu arată o creștere peste limite care să ducă la alerte. Direcția vântului e alta decât cea spre România. Atâta vreme cât în zonă creșterea radioactivității nu a depășit limitele normale, pentru populația României nu e semn de îngrijorare. Oamenii să își deschidă larg ferestrele!”

Sursa: digi24.ro / foto: captură video