Încă de la instalarea stării de urgență, în județul Mureș, peste zece mii de angajați care lucrau în sistemul privat au intrat în șomaj tehnic sau au rămas complet fără locul de muncă. În același timp, în aparatul bugetar, nu s-a făcut publică nicio reducere sau vreo altă măsură pentru reducerea cheltuielilor, în afară de câteva declarații populiste, dar fără vreo aplicare concretă.

Că tot a trecut o lună de la declanșarea crizei și vine momentul plății salariilor pentru “munca prestată”, ne-am gândit să o luăm cât de cât punctual. Astăzi, vom vorbi despre aparatul bugetar din administrația locală. Vom pune câteva întrebări pertinente, la care așteptăm răspuns, chiar dacă suntem conștienți că este puțin probabil să îl și primim, dar ne îndreptăm speranța către cei care mai au vreo urmă de demnitate în ei și vor acționa în consecință.

  1. Ce lucrează primarii timp de 8 ore pe zi?! Cu siguranță volumul de muncă s-a diminuat considerabil, chiar și la cei care mai făceau cât de cât ceva, dar oare și salariu a scăzut în consecință?! Atenție, nu ne interesează efortul depus pentru semnarea încredințărilor directe prin care unii plătesc din bani publici mesaje de sărbători în presă, în plină pandemie.
  2. Ce lucrează sutele de angajați la firmele deținute de primărie, de genul restaurantelor, hotelurilor, cinematografelor etc. E clar că fiind închise, nici măcar varianta “lucratului de acasă” nu mai e valabilă. Oare primesc salariul întreg stând pur și simplu?!
  3. Ce ar putea lucra 8 ore pe zi sutele de angajați de la departamentele “comunicare și relații cu publicul” sau șefii de la direcții fără activitate acum?! E clar că nu prea mai există relații cu publicul, organizare de evenimente “culturale”, școli deschise etc, iar de comunicat aproape nimic, spre deloc. O postare la 3 zile pe facebook poate face și portarul. Important de menționat aici că vorbim de salariați cu venituri de peste 10.000 de lei lunar. Oare își încasează cu tupeu salariul întreg stând pur și simplu?! Ce zici Miki Blaga, Cosmina Pașcan, Korpady György, Belean Dorin, Lobonț Horațiu, Rădulescu Alina, Romonți Maria-Marcela, Morar Elena-Anca etc. Chiar nu vă e rușine deloc?! Și ăștia amintiți sunt doar câțiva șefi de la primăria din Tîrgu Mureș, dar vă asigurăm că mai sunt câteva sute în tot județul.
  4. Ce lucrează oare cei de la cluburile sportive deținute sau finanțate de primării?! Ce antrenează, muștele?! Oare își încasează și ei salariul întreg?!
  5. Ce lucrează oare mare parte din cei neamintiți punctual?! Să nu ne spuneți că “lucrează de acasă” volumul de lucru dinainte de starea de urgență. Nici nu vrem să ne spuneți că își încasează totuși salariu întreg, majoritatea peste 5.000 de lei lunar.

La final, cu toate că nu sunt angajați ai administrației locale, dar beneficiază de bani publici, ne întrebăm oare ce lucrează consilierii locali?! În afară de câte o ședință online (de acasă) de vreo jumătate de oră la două săptămâni. Oare se bucură lunar la intrarea în cont a indemnizației primită în mod normal pentru participarea în comisii de specialitate?! Ne cerem scuze dacă au anunțat cumva și nu am aflat noi, că renunță la indemnizație în această perioadă în care nu prea mai au obiectul muncii.

În concluzie, în afară de sutele de șefi care ar trebui să demisioneze urgent, nu considerăm oportună demiterea celorlalți bugetari, dar ar fi extrem de corect să primească majoritatea salariul minim pe economie, mai mult decât suficient pentru “munca” prestată. Asta ar însemna o solidaritate reală în timp de criză.

MS / Foto: colaj caracter info