Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Tg. Mureş şi Salvaţi Copiii România fac un apel la strângere de fonduri pentru echipamente şi materiale de protecţie, astfel încât medicii să îşi poată exercita corect profesia, fără să pună în pericol vieţile celor mai vulnerabili pacienţi – nou-născuţii – şi pe ale lor proprii. E nevoie urgentă de măşti chirurgicale, halate, mănuşi de examinare, dezinfectanţi de suprafeţe şi tegument, tablete clor şi tunel de dezinfecţie, în valoare totală de 300.000 de lei.

“În contextul pandemiei COVID-19, Institutul Inimii are nevoie de donaţii pentru achiziţionarea de materiale de protecţie pentru personalul medical. Operăm nou-născuţi practic în fiecare săptămână, pentru că suntem deocamdată singurul centru naţional unde se pot face aceste intervenţii pentru nou-născuţi.

Orice ajutor ne este de folos în contextul în care asigurăm urgenţele de cardiologie şi chirurgie cardiovasculară din întreaga Transilvanie, iar personalul medical trebuie protejat şi ajutat!

A salva viaţa copiilor este, cred, cel mai frumos lucru, dar este şi o muncă plină de responsabilitate”, sunt cuvintele Prof. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Mai multe spitale din Bucureşti şi din ţară au primit, săptămâna trecută, aparatură şi echipamente medicale indispensabile, achiziţionate din fondul de urgenţă deschis de Salvaţi Copiii România pentru ca spitalele să poată face faţă pandemiei de COVID-19. Printre acestea se numără Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde situaţia rămâne critică.

Până acum, peste 50 de spitale (maternităţi, secţii de pediatrie, secţii de neonatologie, secţii de terapie intensivă) au solicitat echipamente de protecţie, consumabile şi aparatură medicală vitală, în valoare totală de 3 milioane de Euro.

Notă pentru redactori: În România se nasc anual aproximativ 1.000 de nou-născuţi cu malformaţii congenitale cardiovasculare care, conform opiniei specialiştilor, trebuie operaţi în primul an de viaţă. Aproximativ 10% dintre aceşti pacienţi reprezintă urgenţe care trebuie tratate chirurgical în perioada neonatală. Din estimările medicilor, în România se efectuează anual aproximativ 450 de intervenţii cardiovasculare pediatrice, dintre care 300 sunt realizate la Târgu Mureş. Începând cu anul 2005, au fost operaţi peste 3.600 de copii, dintre care peste 500 de nou născuţi în urgenţă.

Numărul mare de intervenţii chirurgicale dificile realizate la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant de la Târgu Mureş – cele mai multe din ţară – transformă într-o prioritate echiparea spitalului cu tot ceea ce este necesar protecţiei în faţa unui virus atât de agresiv.

Salvaţi Copiii România a deschis un fond de urgenţă pentru sprijinirea imediată a sistemului medical. Astfel, a fost deschis contul special RO43RNCB0071011434790083, unde vor fi centralizate contribuţiile companiilor şi ale tuturor celor care pot să sprijine întărirea sistemului medical românesc.

Persoanele fizice care vor sa ajute pot dona aici: https://www.salvaticopiii.ro/ce-facem/protectie/situatii-de-urgenta/coronavirus/fond-de-urgenta-pentru-spitale

Până acum, au fost colectate fonduri totale în valoare de 274.876 Euro, prin solidaritatea în principal a următoarelor companii: Farmaciile Catena, Kaufland România, Oriflame, Garanti BBVA Group, DPD România, BCR, Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” şi Asociaţia Club Sportiv “RO Club Maraton”. De asemenea, suma de 51.484 Euro provine din donaţiile persoanelor fizice care au vrut să sprijine efortul medicilor.

Pentru mai multe informaţii, persoana de contact este: Ştefania Mircea, Coordonator program – stefania.mircea@salvaticopiii.ro, tel. 0751.010.533.