Specialiștii spun că banalul săpun este una dintre cele mai eficiente arme împotriva noului coronavirus. De ce se întâmplă acest lucru, aflăm din materialul următor:

Moleculele de săpun au un cap hidrofil, adică atras de apă, și o coadă hidrofobă, care tinde să se îmbine cu lipide precum uleiurile și grăsimile.

Coronavirusurile sunt virusuri ARN învelite. Componenta-cheie este ARN, materialul genetic al virusului, proteinele care permit virusului să infecteze celule și un înveliș lipidic care acoperă tot virusul. Această membrană lipidică are două straturi de capete hidrofile care înconjoară două rânduri de cozi hidrofobe.

Moleculele de săpun destabilizează un coronavirus, deoarece cozile lor hidrofobe sunt atrase de lipidele din bistratul lipidic al virusului. Moleculele de săpun se atașează de lipidele din bistratul lipidic și le separă, înconjurându-le în bule care se iau la spălat.

Pe lângă destructurarea membranei lipidice a virusului, moleculele de săpun distrug și legăturile care unesc proteinele, lipidele și ARN-ul viral. În esență, rup virusul în bucăți, iar părțile rămase se iau când te clătești cu apă.

Sursa: digi24.ro/ Foto: caracter info