Declarații de presă la sediul MAI, transmise live, în care se anunță noi măsuri privind Starea de Urgență, cuprinse în Ordonanță Militară 4.

Declarații LIVE TEXT ale ministrului Marcel Vela:

– Vă prezint modificările aduse prin Ordonanța militară nr. 4 pe care am supus-o aprobării astăzi premierului Ludovic Orban.

– Am clarificat cu privire la persoanele de peste 65 de ani, un interval orar în care pot să-și rezolve problemele de natură medicală, respectiv pe durata perioada a zilei,

– Am permis deplasarea în afara locuinței a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani și în intervalul 20.00-21.00, pentru asigurarea necesarului pentru animalele de companie.

– Am abordat și un alt domeniu, cu privire la cei care nu respectă condițiile de izolare sau carantinare. Așadar, am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați ca atare, dacă încalcă regulile, intră direct în carantină cu condiția vor suporta toate cheltuilile care implică această carantinare.

– Cei care nu respectă carantinarea, vor intra încă 14 zile din momentul în care sunt depistați că nu au respectat regulile, suportînd și ei cheltuielile.

– Conducătorii auto care intră în țară, cei care condus un tonaj mai mare de 2,4 tone, au trei opțiuni: fie angajatorul le asigură un loc să se izoleze între curse, nu mai mult de 14 zile, fie declară că se izolează la domiciliu, fie autoritățile locale pun la dispoziție spații de carantinare, pentru a asigura protecția familiilor.

– Pentru că ar putea fi afectate și familiilor piloților, același condiții le aplicăm și piloților de aeronave și personalului navigant.

– Am decis un articol care va clarifica situația sistemului energetic național. Am instituit pentru o perioadă stabilită de angajator măsuri de izolare pentru personalul care asigură transportul, activitățile de mentenanță în acest sector, inclusiv în zona de extracție, provesare a resurselor și materiilor prime.

– Autoritățile locale vor monta dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor și vor efectua dezinfecții în spațiile de la intrarea în blocuri.

– Ministerele cu rețea sanitară proprie vor asigura, la cerere, spații hoteliere pentru personalul din sistemul public sanitar.

– Interdicția privind circulația într-un grup mai mare de 3 persoane se aplică doar circulației pietonale.

– Prețurile la energie electrică, energie termică, apă și carburanți nu vor mai putea fi majorate de îndată ce intră în vigoare ordonanța militară 4. Ele nu vor mai putea crește peste nivelul de la publicarea ordonanței, ci vor putea doar să scadă, a precizat ministrul.

UPDATE 21:35 Declarații LIVE ale secretarului de stat Raed Arafat:

– La ora 20.00, au fost confirmate 1815 cazuri în total, vindecați 206 persoane, decedați 43 de persoane, internați pe secție 770 de persoane. 

– Există 20.074 de locuri de carantinare. Persoane izolate 170.000

– Am emis un ordin care stabilește anumite reguli privind internarea pacienilor care se prezintă la spital și la urgențe. Orice pacient poate fi suspectat de a fi Covid pozitiv, motiv pentru care personlul trebuie să se protejeze. pacientul care are altă patologie se va interna în sptialul la care s-a prezentat sau la alt spital.

– Refuzul de internare al unui pacient cade sub incidența penală. Pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea rezultatului testului.

– Al doilea ordin vizează detașarea personalului medical pe perioada stării de urgență. Personalul medical nu poate refuza detașarea sau delegarea pe perioada stării de urgență.

Știre în curs de actualizare.

Declarații de presă la sediul MAI

Declarații de presă la sediul MAI

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Duminică, 29 martie 2020

MS / protv.ro