În atenția conducerii Municipiului Tirgu Mureș, În atenția consilierilor locali ai Municipiului Tirgu Mureș,
În atenția Direcției Activităţi Social-Culturale și Patrimoniale,
Serviciul Activităţi Culturale, Sportive, Tineret şi Locativ În atenția Direcției Economice,

Stimate Dle primar Dorin Florea,
Stimată Doamnă Ciugudean Marina Georgeta,  Stimați consilieri locali, 

în numele Asociației K’ARTE pe care o reprezint și în asentimentul mai multor organizații non-guvernamentale active la nivelul Municipiului Tîrgu-Mures, solicităm conducerii Municipiului Tîrgu Mureș și plenului CL Tîrgu Mureș, precum și Serviciului Activităţi Culturale, Sportive, Tineret şi Locativ, prelungirea termenului de depunere a proiectelor culturale pentru data de 30 mai 2020. Așa cum reiese din “Referat si PHCL proiecte cultuarale 2020.docx”, publicat pe siteul Municipiului Tîrgu Mureș, PHCL ce urmează să fie votat în următoarea ședință de Consiliu Local, a fost propuns în regim de urgență termenul de 30 aprilie pentru depunerea documentației, termen nerealist în contextul crizei actuale, a restricțiilor de mobilitate și a lipsei de predictibilitate privind organizarea de evenimente în viitorul apropiat.  

Pentru a putea aplica în continuare, în condițiile excepționale ale decretelor militare date de autorități, vă rugăm luați în considerare modificarea calendarului derulării sesiunii de selecţie de programe/proiecte/acţiuni în vederea acordării finanţărilor nerambursabile din bugetul propriu al Municipiului Tîrgu Mureş pe anul 2020 (prelungirea datei de depunere) dar și a regulamentului/Ghidului de acordare a finanţărilor nerambursabile (modificarea documentatiei de solicitare a finanțării nerambursabile), după cum urmează:

– modificarea termenului limită de depunere a documentaţiilor, din 30 aprilie în 30 mai 2020, cu modificarea subsecventă a celorlalte termene din calendarul apelului de finanțare, în condițiile în care se preconizează mai multe săptămâni/luni de inactivitate în zona organizării de evenimente. Această prelungire / perioadă de 30 de zile în plus ne poate ajuta să obținem documentele necesare și să estimăm mai bine tipul de evenimente care pot fi implementate în situațiile excepționale pe care le trăim. Mai amintim că dacă situația sanitară din țară se păstrează sau se înrăutățește în următoarele săptămâni, aplicanții / ONG-urile nu vor putea obține/depune documente de pe teren.

– certificatele fiscale eliberate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), și de către Administrația publică locală, care acum sunt cerute în original la depunerea dosarului, să poată fi depuse abia la semnarea contractului, ca și condiție a acestui demers, sau să poată fi folosite documente solicitate online (copii) de la aceste instituții.

– trimiterea documentației să se poată face și exclusiv online (o arhivă a tuturor documentelor solicitate, scanate, pe model AFCN, trimisă prin wetransfer sau orice alt program la o adresă de email furnizată de Municipiul Tîrgu-Mureș).  Pe termen lung, această soluție ar putea deveni una permanentă, organizată mai profesionist.  

– solicităm renunțarea  (acum când mobilitatea noastră este blocată și multe din birourile de notariat sunt inchise) la prevederea cu autentificarea la notariat a declarației privind existența contribuției proprii. Reamintim că pentru contribuția proprie oricum trebuie să aducem acte doveditoare și în lipsa acestora nu se face decontul.   
 În zona prevederilor bugetare susținem inclusiv limitarea sumelor care pot fi accesate prin concurs per proiect pentru a face bugetul sustenabil și a elimina discrepanțele dintre sumele uriașe obținute de anumite asociații/proiecte și sumele mici rămase pentru alte asociații/proiecte. La AFCN suma maximă care poate fi accesată per proiect oscilează între 60.000-85.000 lei, în funcție de aria de finanțare.

Din păcate mai există și problema întârzierilor cronice la plata deconturilor pe proiectele de anul trecut. Asociația K’ARTE, spre exemplu, și-a plătit integral obligațiile/taxele spre Municipiul Tîrgu Mureș pe anul 2020 dar încă nu am încasat de la autoritatea publică locală decontul pe proiectele derulate prin concurs de proiecte în 2019. Astfel, în acest moment, multe ONG-uri au probleme de solvabilitate. Virarea acestor fonduri în cel mai scurt timp ar fi un semn de solidaritate față de scena culturală locală, puternic lovită și ea de evoluția tragică a pandemiei.      

În mod normal ne dorim organizarea concursului cât mai repede, acum însă nu trecem printr-o situație normală și considerăm că e nevoie de o temporizare și de adaptare la noile realități pentru a estima cât mai bine ce proiecte se pot face, începând de când și în ce mod.  
Dacă organizarea concursului de proiecte ar presupune, ca în cazul AFCN, aplicarea exclusiv online cu precizarea ca furnizarea actelor contabile si a atestatelor fiscale se face abia în a doua fază de concurs (lunile mai-iunie) lucrurile ar fi puțin diferite. În plus, AFCN virează imediat un AVANS de până la 80% din suma câștigată iar poziția Consiliului AFCN, publicată astăzi, a fost că “operaționalizarea fondurilor în cel mai scurt timp este un semn de solidaritate față de scena culturală independentă din România”.  Tot ei au modificat inclusiv Grila de evaluare, pentru ca ONG-urile să nu mai fie depunctate, în condițiile excepționale de astăzi, că nu pot contribui cu mai mult de 10% din bugetul total. 
Situația excepțională în care ne aflăm necesită un răspuns pe măsură și din partea Dvs. Vă mulțumim și vă stăm la dispoziție pentru mai multe detalii. 

Cu considerație,
Eliodor Moldovan
Presedinte Asociatia K’ARTE