Cel puțin cinci zile durează până la apariția primelor simptome, spun specialiștii români, care au analizat cazurile unor pacienți cu Covid-19. În primul rând, ar trebui să ne îngrijoreze febra și tusea seacă. În caz că aveți și știți că v-ați aflat într-o situație de risc de infectare, atunci ar trebui să sunați la medicul de familie, sau la 112.

Aceste prime simptome apar, în general, după aproximativ cinci zile de la contactul cu o persoană infectată. Mai apoi, în formele ușoare sau medii, boala se întinde până la două săptămâni. În cazurile grave însă, situația se înrăutățește după prima săptămână de la apariția primelor semne, iar boala poate dura chiar și șase săptămâni.

În oricare caz însă, specialiștii români spun că la apariția simptomelor specifice infecției cu coronavirus, oamenii nu trebuie să se prezinte din proprie inițiativă la spital, ci să anunțe medicii de familie, iar dacă aceștia nu răspund, să sune la 112 și să aștepte acasă.

Potrivit studiului realizat de experții Organizației Mondiale a Sănătății și de cercetătorii chinezi ai Centrului pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor pe un număr de aproape 60.000 de bolnavi confirmați în China, s-a constatat că:

-87,9% dintre pacienți au făcut febră

-67,7% au avut tuse seacă

-38,1% o stare de oboseală accentuată

-33,4% expectorație

-18,6% insuficiență respiratorie

-14,8% dureri musculare

-13,9% dureri de gât

-13,6% dureri de cap

-11,4% frisoane

– restul alte simptome precum: vărsături, diaree, congestie nazală.

Același studiu indică faptul că peste 80% din totalul cazurilor analizate au fost forme ușoare, tratate acasă, cu simptome nesemnificative de gripă.

Citeșete mai mult pe protv.ro / Foto: carcater info