Antonela Nicolai (Aldea), o româncă din Tîrgu Mureș care și-a întemeiat o familie în Pistoia/Toscana din Italia (inclusă în zona roșie acum) cu mulți ani în urmă, a decis să nu stea deoparte față de situația extremă prin care trece omenirea din cauza pandemiei de Coronavirus, nealegând cea mai simplă variantă, anume de a fugi repede înapoi în România.

Astfel, târgumureșeanca în vârstă de 53 de ani, cu vădite aptitudini artistice și de îndemănare, s-a adaptat rapid la situație și a început să fabrice singură, doar cu o simplă mașină de cusut și câteva resturi de materiale, atât de căutatele și necesarele măști de protecție.

Mai mult, Antonela realizează și unele modele mai deosebite, prevăzute cu buzunar interior în care se poate introduce, ca măsură suplimentară, un “filtru”, fie el din șervețel, tifon etc.

Și dacă aceste lucruri nu v-au convins suficient referitor la calitățile ei, vă mai spunem că Antonela dă dovadă și de bunătate enormă, oferind aceste măști gratuit celor care au mare nevoie de ele.

Înainte de a publica cuvintele și îndemnul transmis de Antonela, dorim să o felicităm din toată inima, ne mândrim cu ea și îi dorim multă sănătate. Sperăm să treacă cu bine peste aceste momente și să dea Dumnezeu să ne vedem cu bine acasă, în Tîrgu Mureș.

“Sunt multi care comenteaza pe social ca mastile facute in casa, “artizanale”, nu sunt bune, ca nu protejeaza impotriva virusului, ca bla-bla-bla… 🙁 Este importanta ORICE fel de bariera protetectoare, chiar si o mana pusa la gura cand tusim sau stranutam, chiar si un spalat pe maini dupa ce intram in casa. Va asigur ca, si aceasta masca (chiar daca nu e chirurgicala) poate avea rolul sau in a ne proteja cat de cat.” spune Antonela.

“Locuiesc intr-o zona rosie, de carantina absoluta. Acest virus este f periculos si va dura luni de zile pana sa reintram in “normal”. Va rog frumos, cine are posibilitatea, (sunt sigura ca 90% dintre romance stiu sa tina un ac si ata in mana) sa se puna pe munca, timp este destul. Dedicati-va acestor masti, pt voi, pt familie, pt prieteni…. Mastile din comert (daca sunt!) costa. Cu siguranta gasiti materiale prin casa, cele mai indicate sunt camasile. Puteti recicla chiar si asternuturi de pat. IMPORTANT SA FIE DIN BUMBAC 100%. Aceste masti de protectie se pot spala la temperaturi f mari, chiar si 90° C si apoi calcate cu fierul la temp max. Desinfectia garantata. Daca reusiti sa faceti mastile cu un “buzunar ascuns” pe interior, atunci, de fiecare data puteti introduce un servetel de hartie impaturit care, dupa folosinta de o zi, poate fi inlocuit cu altul nou. Aveti impresia ca este greu?! Nu, nu cred. Mai degraba, avem nevoie de vointa, constiinta …si respect pt noi si pt cei din jurul nostru. Boala ataca pe oricine Si nu stim cine va fi urmatorul. 🙁 Eu v-am pus un exemplu de masca care se poate face si fara ajutorul masinii de cusut si cu o tehnica interesanta. Nu aveti nevoie de un tipar anume, o imprimanta, etc….doar o foaie de hartie si un creion. Restul, depinde de voi. Atașez masca (personala) cu buzunarul pt hârtia, panza, etc. protectoare.” mai adaugă mureșeanca.

La final, Antonela anunță finalizarea a încă unei tranșe pentru cei în nevoie: “Azi au luat drumul alte măști (handmade) pentru cei nevoiași/Oggi sono partite altre mascherine per i bisognosi”

MS / Foto: colaj