Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Tîrgu Mureş și-a ales ieri rectorul pentru următorii patru ani, 2020-2024. “Surprinzător”, a câștigat unicul candidat acceptat în cursă, în persoana lui Azamfirei Leonard. Același aflat la conducere în perioada 2012-2016. Și tot același aflat la conducere în perioada 2016-2020.

Vă întrebați cum a reușit să fenteze legea care prevede că la funcția de rector o persoană poate candida pentru maximum două mandate? Cum altfel decât printr-o chichiță legislativă, demnă pentru un profesor de calibrul persoanei în discuție, nu?

Pe scurt, fenta lui Leonard a fost reușită prin fuziunea fostei Universități de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș cu fosta Universitate Petru Maior Tîrgu Mureș, în 2019, rezultând “noua” Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Tîrgu Mureş. Uite așa, avem același om, în același birou, la aceeași facultate, dar cu numele schimbat. Pe românește, “aceeaşi Mărie, cu altă pălărie”.

Recunoaștem că nu e neapărat o problemă vitală, mai mult una de moralitate, coloană vertebrală etc, lucruri așteptate parcă mai mult la acest nivel academic. Grav este însă faptul că, așa cum vestita universitate din Tîrgu Mureș nu se mai regăsește în vârful topurilor de profil din România, tot așa, se pare că nu mai avem nici alți profesori de valoare care ar fi putut ocupa această poziție.

MS / Foto: colaj