Imaginea publicată este dedicată informării publicului în timp real, privind parametrii de calitate a aerului, monitorizați în Tîrgu Mureș cu ajutorul dispozitivului mobil FLOW produs dePlumeLabs (detalii aici). Acesta măsoară particulele de tip PM1, PM2.5, PM10; Compușii organici volatili VOCs; compusul chimic cu formula NO₂. ATENȚIE, valoarea limită sub care aerul se consideră curat este 20. Între 21-50 – poluare MODERATĂ. Între 51-100 – poluare RIDICATĂ. Peste 101 – poluare FOARTE RIDICATĂ!

Metoda de referință pentru prelevarea şi măsurarea PM10 și PM2,5 este cea prevăzută în standardul EN 12341 «Aer înconjurător. Metoda standardizată pentru măsurarea gravimetrică pentru determinarea fracției masice de PM10 sau PM2,5 a particulelor în suspensie».

Compușii organici volatili (COV) sunt acei compuși organici care prezintă o presiune de vapori mare (peste 102 kPa, însă definirea valorii variază) în condiții de temperatură ambientală, de 25 °C. Această presiune ridicată a vaporilor este urmarea unui punct de fierbere scăzut, ceea ce face ca un număr crescut de molecule să se evapore sau să sublimeze, din starea lichidă și respectiv solidă, direct în mediul înconjurător (proprietatea se numește volatilitate). De exemplu, formaldehida, care se poate evapora din compoziția unor vopsele, prezintă un punct de fierbere de doar -19 °C. Compușii organici volatili sunt foarte diverși și după originea lor pot fi atât artificiali (benzen, toluen, nitrobenzen), cât și răspândiți în mediul natural (izopren, pinen, limonen), jucând un rol important în comunicare la plante,[4] cât și la animale. Majoritatea mirosurilor percepute sunt datorate unor COV.

Dioxidul de azot este compusul chimic cu formula NO2. Fiind unul dintre oxizii azotului, NO2 este un intermediar în sinteza industrială a acidului azotic, milioane de tone sunt produse în fiecare an. Acest gaz toxic, roșu-brun are un miros caracteristic ascuțit și este un proeminent poluant al aerului. Dioxidul de azot este o moleculă paramagnetică. Pentru publicul larg, cele mai proeminente surse de dioxid de azot sunt motoarele cu combustie internă care ard combustibili fosili. În exterior, dioxidul de azot poate fi rezultatul traficului auto. În spațiile închise expunere apare de la fumul de țigară, încălzire pe baza de butan și kerosen și de la sobe.

MS / Foto: colaj