Șase persoane din România, s-au ales luni cu dosar penal pentru că au fost găsite pe stradă, cu toate că se aflau în perioada de autoizolare la domiciliu, a anunțat Direcția de Sănătate Publică.

Una dintre acestea, o femeie de 41 de ani, deși se afla în izolare la domiciliu, a plecat şi a spus că nu are semne de boală şi se întoarce în Italia. Femeia a fost dată în consemn la frontieră. Ea ar avea telefonul închis şi nu a mai putut fi contactată de autorităţi.

În prima parte a zilei, femeia le-a spus, la telefon, reprezentanţilor DSP Olt, că este în drum spre aeroport pentru a se întoarce în Italia. Poliţiştii au deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Grupul de Comunicare Strategică precizează că la nivel naţional sunt în carantină în centre instituţionalizate 52 persoane, iar 8.167 de persoane sunt monitorizate la domiciliu.

“Le recomandăm cetăţenilor care sunt monitorizaţi la domiciliu să respecte regulile de izolare, să nu părăsească spaţiile stabilite şi să păstreze permanent legătura cu autorităţile sanitare din zona în care se află”, afirmă sursa citată.

În cursul zilei de duminică, la TelVerde dedicat informării despre noul Coronavirus s-au primit 646 apeluri de la persoane care au sunat să afle detalii despre cum se manifestă şi cum poate fi prevenită răspândirea acestei afecţiuni.

Totodată, la numărul unic pentru preluare a apelurilor de urgenţă 112 au fost primite 80 apeluri. Atât numărul apelurilor la TelVerde, cât şi numărul apelurilor la 112 au scăzut faţă de zilele trecute.

Grupul de Comunicare Strategică le reaminteşte cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale (Guvern, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerul Afacerilor Externe) şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TelVerde 0800 800 358.

De asemenea, cetăţenii români din străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia dedicată +4021.320.20.20.

Sursa: agerpres.ro / Foto: colaj arhiva