În ultimele zile, compania Aquaserv SA a umplut mediul online de anunțuri în care se laudă că are unele dintre cele mai mici tarife din țară, “uitând” să menționeze despre diferențele de cost pentru producerea unui metru cub de apă potabilă pe care le au față de ceilalți furnizori datorită resurselor din zona noastră. Aceste anunțuri nu sunt altceva decât o încercare, nereușită, de a distrage atenția de la noile măriri de tarife anunțate oficial și de la serviciile oferite pe care le știm prea bine majoritatea cam la ce standarde sunt.

Așadar, compania de furnizare a apei din Mureș – Aquaserv SA, societate la care acționar majoritar este primăria Tîrgu Mureș, anunță mărirea prețurilor pentru cosumatori, începând cu martie 2020. Tarifele vor fi majorate cu peste 7% la furnizarea apei potabile, prețul ajungând astfel la 4,10 lei pentru fiecare metru cub, iar la canalizare prețul se majorează cu circa 6% ajungând la 3,44 lei/metru cub. Tariful la canalizare ape pluviale (apa de ploaie) se menține la nivelul existent, dar nu se elimină așa cum s-a întâmplat în cazul multor companii din țară cu care se compară chiar ei.

În ce privește comparația prețurilor din județul Mureș cu cele din alte zone din România, ea este una realmente falsă. Este o mare prostie să compari tarifele de apă practicate de diverse companii, având în vedere că fiecare oraș are altă sursă de apă de bază, din zone de relief diferite, cu alte contracte de investiții încheiate cu UE. Tarifele au legătură directă cu costul de producție, nefiind totuna dacă apa de bază este epurată din ape stătătoare murdare sau dintr-o sursă de apă curgătoare care izvorește din munți. De asemenea, nu este același lucru să pompezi apa pentru distribuție în zone înalte sau să o livrezi prin cădere liberă, fără pompare, în oraș.

Totodată, reprezentanții companiei, nimeni alții decât prieteni, soții sau colegi de partid cu Florea Dorin și Maior Claudiu, au ieșit în piață cu anunțuri promovate în care își motivau noua scumpire ca fiind una cauzată de cerințe ale UE și de faptul că ar avea printre cele mai mici prețuri din România, neamintind nicio secundă că ei ar avea printre cele mai mari venituri sau s-ar angaja în cadrul companiei pe cu totul alte priorități decât cele de performanță sau necesitate.

Ăștia sunt cei care conduc o companie monopol, care a moștenit infrastructura, dotările și logistica unei companii de stat, ei nefăcând altceva decât să încaseze lunar sume fabuloase și să ofere consumatorilor servicii deplorabile, de multe ori infecte, la preșuri crescute mereu din varii motive. Singura noastră speranță este că mai avem câteva luni până la alegeri când, tragem speranța că acești indivizi vor dispărea deodată cu cei care i-au instalat în aceste fotolii călduțe.

Din păcate, consumatorii vor trebui să accepte noile măriri și să plătească în continuare apa de ploaie, alternativa lor fiind doar găleata și fântâna.

MS / Foto: colaj