Satul Saschiz din judeţul Mureş a fost făcut celebru de Prinţul Charles, care s-a străduit şi a şi reuşit să-l pună pe harta lumii. Mai mult, Saschizul a intrat în patrimoniul UNESCO. Cu toate acestea, primarul din localitate se confruntă cu o mare problemă.

A reuşit să atragă fonduri europene pe baza unor proiecte inteligent concepute. A obţinut, astfel, milioane de euro, cu toate acestea, nu reuşeşte să reabiliteze monumentele istorice din sat. Din cauza crizei forţei de muncă, firmele nu mai au cum să se prezinte la licitaţii.

Aproape 10 milioane de euro este valoarea proiectelor finanţate de Uniunea Europeană în Saschiz. Deşi bani există, firmele nu se mai prezintă la licitaţii.

Unul dintre proiectele importante pentru care există fonduri şi care ar fi trebuit să fie deja început este restaurarea Cetăţii de Refugiu.

Superba construcţie, ridicată în anul 1347 de către şapte comunităţi se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi. Din păcate, este în întârziere din cauza lipsei forţei de muncă.

Lucrările, în valoare de aproape 9 milioane de euro, sunt acum practic blocate.

Criza forţei de muncă este cauzată de faptul că românii preferă să muncească în străinătate pe bani mult mai mulţi. Dacă ar primi salarii mai mari în ţară, foarte mulţi ar reveni acasă, lângă familii.

Singura speranţă a autorităţilor locale este ca firmele să recalculeze salariile, astfel încât să atragă muncitorii. În caz contrar, penalităţile pentru întârzierea lucrărilor nu vor face decât să adâncească o criză ce pare fără sfârşit.

Sursa: observator.tv/ Foto: captura video