Începută în urmă cu 30 de ani în județul Mureș, construcția unei hidrocentrale pe râul Răstoliţa este contestată acum de organizaţiile de mediu. Investiţia de până acum, trece de 140 de milioane de euro.

Activiștii susțin că prin formarea barajului și defrișarea pădurii pe o suprafaţă estimată la 130 de hectare habitatul şi chiar existenţa lostriţei – un peşte pe cale de dispariţie – ar fi puse în pericol.

Pe Valea Răstoliţei, în Munţii Călimani, peisajul este întrerupt brusc de un şantier. Aici Ceauşescu plănuia să facă o hidrocentrală.

Deşi au trecut 30 de ani de la începerea lucrărilor, cei de la Hidroelectrica vor să termine în acest an prima fază a construcţiei. Însa în aceste ape mai trăieşte încă un peşte preţios, lostriţa, avertizează cei care protejează natura.

Lostriţa este pe cale de dispariţie în România, iar pescuitul pentru această specie este interzis de lege. Personaj de povestire fantastică, în literatura studiată la şcoală, lostriţa este un peşte din familia somonului, care poate măsura şi 2 metri.

Investiţia de la Răstolița a fost aprobată acum 30 de ani, pe când partidul comunist nu se împiedică în probleme de mediu. Între timp, legislaţia s-a schimbat, zona a fost inclusă în situl Natura 2000, dar şi viitoarea hidrocentrală a fost ridicată la rang de utilitate publică de importanță naţională, ca să poată fi terminată.

Ministerul Mediului precizează, la solicitarea Pro Tv, că, pentru a continua lucrările, Hidroelectrica trebuie să obţină mai întâi acordul de mediu pentru defrişări şi autorizaţie de construcţie, dar documentaţia e incompletă.

Societatea susţine că hidrocentrala a fost aprobată cu mult timp înaintea apariţiei regulilor de mediu şi că va respecta condiţiile actuale din legislaţie, dar că nu a sistat niciodată lucrările.

Sursa: protv.ro / Foto: captura video