Potrivit unui articol publicat în ediţia de joi a cotidianului Krónika în pădurile din judeţele Harghita şi Mureş furtuna de săptămâna trecută a smuls din rădăcini mai mult de un milion de metri cubi de copaci. Alte surse infirmă acest lucru, menționând că sunt doar pretexte invocate pentru alte defrișări.

Specialiştii întrebaţi de jurnaliștii de la Krónika au relatat că s-a început evaluarea exactă a efectelor furtunii, dar aceasta mai poate dura câteva săptămâni. Ceea ce se vede de acum este cantitatea copacilor dezrădăcinaţi care depăşeşte cota de exploatare pe mai mulţi ani. Aceștia mai consideră că materialul lemnos căzut la pământ ar trebui prelucrat rapid pentru a nu suferi deteriorări din cauza insectelor care se cuibăresc sub coajă, dar obţinerea autorizaţiilor poate dura chiar două-trei luni din cauza birocraţiei, conform agenției MTI.

Părerile sunt însă împărțite. Din discuțiile avute de noi cu persoane implicate în acest domeniu, se pare că acesta este doar un pretext folosit pentru a se defrișa masiv alte zone de pădure. Vom reveni pe acest subiect imediat ce vom avea datele oficiale.

MS / MTI / Foto: caracter informativ