Arhidieceza Romano-Catolică de Alba-Iulia salută cu bucurie numirea, de către Papa Francisc, a Mons. dr. Kovacs Gergely în oficiul de Arhiepiscop de Alba-Iulia şi se îndreaptă cu recunoştinţă spre Mons. dr. Jakubinyi Gyorgy, care a păstorit Arhidieceza timp de 29 de ani.

Conform normelor bisericeşti în vigoare (Codul de Drept Canonic), la data de 24 decembrie 2019 Sanctitatea Sa a acceptat renunţarea de la conducerea pastorală a arhidiecezei romano-catolice de Alba Iulia prezentată pe motiv de boală de către ES Mons. dr Jakubinyi Gyorgy. Suveranul Pontif a procedat la numirea unui succesor al Excelenţei Sale la conducerea Arhidiecezei.

Mons. dr. Kovacs Gergely, până acum şef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii, va fi consacrat episcop şi va lua în posesie canonică Arhidieceza Romano-Catolică de Alba-Iulia, prin impunerea mâinilor EmS card. Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului pontifical al culturii, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne celebrate în catedrala Sfântul Mihail din Alba-Iulia, la ora 11.00. ES Miguel Maury BuendĂ­a, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, va fi co-consacrator, alături de ES Mons. dr. Jakubinyi Gyorgy, administrator apostolic, arhiepiscop emerit de Alba-Iulia.

Mons. dr. Kovacs Gergely va fi astfel, al optzecişipatrulea episcop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba-Iulia, înfiinţată canonic în anul 1009.

Biografie Mons. dr. Kovacs Gergely…

ES Mons. dr. Kovacs Gergely s-a născut în 21 iulie 1968 la Târgu Secuiesc (Covasna). După liceul frecventat în oraşul natal în 1986, a urmat Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. Alumn al Colegiului Pontifical Germanicum et Hungaricum din Roma din 1990, a frecventat Universitatea Pontificală Gregoriana, unde a obţinut bacalaureatul în teologie în 1992. Şi-a continuat studiile de specializare în drept canonic la Universitatea Pontificală din Lateran, unde a obţinut licenţa în 1994 şi doctoratul în 1996. A fost sfinţit preot în 1993, între 1996-1997 a fost vicar parohial la Târgu Mureş.

În 1997 a intrat în serviciul Sfântului Scaun la Consiliul pontifical al culturii, fiind însărcinat cu regiunea germană şi a Europei centrale şi orientale, precum şi redactor la revista “Culture e Fede” (Culturi şi Credinţă). În 2000 a fost numit capelan al Sanctităţii Sale. Din 2007 a îndeplinit funcţia de şef de oficiu la Consiliul pontifical al culturii, având în acelaşi timp colaborări cu Congregaţia pentru cler şi cu Tribunalul Rota Romana, preot responsabil cu pastoraţia credincioşilor de limbă maghiară din Firenze şi Toscana, postulatorul cauzei de beatificare al episcopului Marton A�ron şi Ham Janos, şi al martirei Bodi M. Magdolna.

MS / Foto: vaticannews.va