A fost adoptată hotărârea privind accesul pacienţilor la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privaţi. Astfel, conform taxelor enorme plătite la sistemul de sănătate, vom putea alege daca ne tratăm la privați sau la stat. Hotărârea a fost în dezbatere publică în ultima perioadă, au fost consultate asociaţiile profesionale și sectorul medical. Totodată, s-a eliminat coplata, contribuţia personală prevăzută de Ordonanţa 27/2019, introdusă de guvernarea PSD, prin prorogarea termenului până în aprilie 2021.

“În primul rând, obiectivul acestui act normativ este salvarea vieţilor pacienţilor care în această perioadă sunt în situaţie critică şi trebuie să recurgă la proceduri medicale. Pentru a facilita accesul lor la cea mai apropiată unitate medicală, Guvernul a decis deschiderea sistemului de sănătate şi liberalizarea programului de sănătate, astfel încât pacienţii să aibă posibilitatea să acceseze serviciile medicale inclusiv pe cele prestate de furnizori privaţi în acelaşi regim cu furnizarea serviciilor medicale de către unităţile publice”, a declarat Ionel Dancă, șeful cancelariei prim-ministrului.

“Pacienţii vor beneficia de acelaşi regim, indiferent că aceste servicii medicale sunt furnizate de un operator public sau privat. (…). Se doreşte să se elimine discriminările între sectorul public şi privat, pentru a mări avantajul pacienţilor care pot accesa servicii medicale de calitate, cele mai apropiate, în funcţie de nevoie. Vorbim de două programe naţionale de sănătate, cele privind infarctul miocardic şi atacul cerebral”, a mai spus Dancă.

MS / Foto: colaj arhiva