Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă modificarea OUG 39/2018 privind parteneriatul public-privat astfel încât sunt eliminate competenţele Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză ca unitate centralizatoare a procedurilor de parteneriat public-privat şi transferate împreună cu proiectele de investiţii la ministerele de resort.

Astfel, proiecte de investiţii în domeniul sănătăţii, precum Clinica Dr. Grozovici, construirea şi operarea unei Bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem, Spitalul regional Timişoara, Spitalul regional Brăila-Galaţi, Spitalul regional Tîrgu Mureş sunt transferate la Ministerul Sănătăţii.

Șeful Cancelariei prim-ministrului spune că  “multe dintre aceste proiecte sunt într-un stadiu incipient sau într-u stadiu în care nu s-au efectuat niciun fel de demersuri în vederea realizării lor”, adăugând că “puţine dintre ele care au proceduri de atribuire iniţiate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi acestea, la rândul lor, sunt într-un stadiu incipient de realizare”. “Ministerele de resort trebuie să vină cu soluţii pentru proiectele respective. Multe dintre proiecte sunt poveşti vânătoreşti.”

“Spitalul regional Tîrgu Mureș va avea o capacitate de aproximativ 800 – 1.000 de paturi, va asigura asistenţă medicală pentru cazurile medicale complexe, care nu pot fi rezolvate la nivelul judeţelor sau al municipiilor arondate, va fi dotat cu heliport şi elicopter pentru urgenţe, cât şi cu clinici de specialitate şi centre de cercetare dotate corespunzător. Pe lângă spital se vor construi atât cartiere de locuinţe pentru medici şi personalul auxiliar, cât şi infrastructură de cazare pentru rudele şi însoţitorii pacienţilor”, conform fişei de proiect propusă de mulți ani de zile, dar fără niciun rezultat, cel mai probabil incadrându-se la “povești vânătorești”.

MS / Foto: caracter informativ