Iata cum vorbim în sfârșit de o “reușită” a primarului municipiului Tîrgu Mureș, Dorin Florea, care, astăzi, a reușit performanța de a încasa a cincea amendă, în valoare de 10.000 de lei, de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declarațiile sale referitoare la faptul că statul trebuie să decidă cine face copii, cu referire exactă la romi. Hai să ne reamintim pe scurt de unde a început.

În 2009, a avut prima reclamație la CNCD privind faptul că primăria Tîrgu Mureș postează anunțuri doar în limba română, în condițiile în care CNCD, prin autosesizare, a condamnat astfel de inițiative, iar instituția publică fusese deja sancționată cu avertisment, prin reprezentantul său.

În 2013, primarul din Tîrgu Mureș a încălcat dreptul la demnitate a persoanelor aparținând comunității rrome atunci când a făcut o serie de declarații discriminatorii la adresa lor, CNCD considerând că declarațiile constituie fapte de discriminare. Dacă în 2009 a fost amendat cu avertisment, acum vine și o amendă în valoare de 4000 lei.

În 2014, a fost amendat iar de CNCD, cu 1.000 de lei, pentru o situaţie de complexul Mureșul (Vikend), aflat în subordinea primăriei, unde emitea o staţie locală de radio, fără licenţă de la CNCD. Reclamația a venit de la un mureșean, care şi-a pierdut nepotul de şase ani şi jumătate în ştrand, iar crainicul de la radio a refuzat să îl lase să îşi transmită mesajul şi în limba maghiară, în condiţiile în care copilul nu înţelegea româna.

Tot în 2014, a fost amendat cu 8.000 de lei tot de CNCD, pentru neinscripţionarea bilingvă a unităţilor de învăţământ preuniversitar din oraş, după ce mai fusese atenţionat de consiliu în 2011.

Cam ăsta e omul de la cârma orașului de 20 de ani, cam astea sunt derapajele reclamate și amendate până acum, dar vă asigurăm că nu sunt și singurele.

“În ciuda evidenţelor, partidele mainstream (PNTCD, PSD, PD, PDL, PNL, ALDE) au fost fericite să profite, rînd pe rînd, de popularitatea lui Dorin Florea, indusă cu sprijinul unei prese aservite (era mai mereu proclamat „Omul Anului”) şi al serviciilor obsedate de mentinerea, cu orice preţ şi în orice condiţii, a unui etnic român în funcţia de primar al Tîrgu-Mureşului, oferindu-i totodată protecţia necesară pentru o impunitate pe termen lung.” spune președinta Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, care explică pe larg, aici.

MS / Foto: colaj