România mai are în prezent doar două judeţe aflate în afara interdicţiei de pestă porcină. Între timp, peste 22.000 de păsări dintr-o fermă din Maramureş unde a fost confirmat un focar de gripă aviară, au fost omorâte. ANSVSA ne spune că riscul gripei aviare rămâne, indiferent de măsurile luate.

Între timp 17 tone de carne de pasăre din zone aflate sub interdicţie în Ungaria, au fost livrate în România. Informaţia către ANSVSA a fost transmisă de Comisia Europeană. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimetelor (ANSVSA) a venit cu clarificări luni, anunţând că din cele 17 tone de carne de pasăre care au fost distribuite în România, circa 13 tone au ajuns deja în 26 de judeţe.

În cele trei depozite care au achiziţionat carnea de pasăre, au mai rămas în momentul intervenţiei ANSVSA 3,3 tone, dintre care inspectorii au netralizat 38 de kilograme. Restul de 13 tone au fost distribuite deja în 26 de judeţe din România: Bacău, Galaţi, Hunedoara, Dolj, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Timiş, Gorj, Neamţ, Arad, Harghita, Mureş, Sălaj, Vaslui, Bucureşti, Vrancea, Brăila, Covasna, Iaşi, Prahova, Dâmboviţa, Călăraşi, Argeş, Giurgiu, Ilfov şi Bihor.

„Această circulaţie liberă pe piaţa europeană incubă şi un risc. Nu poţi tu România să îţi pui bariere fizic vorbind şi să nu existe şi la tine riscul contaminării cu microorganismele care circulă în toată Europa. Sursă naturală de virus gripal aviar o constitue pasărea sălbatică. România e traversată de cel puţin 3 culoare de migraţii. (…) Cum putem controla migraţia şi pasărea sălbatică?”, a declarat medicul ANSVSA pentru MEDIAFAX.

“Suntem foarte aproape de o nouă criză alimentară”, a spus Timiş. “Anul acesta preţurile s-au dublat la carnea de porc, anul viitor se vor tripla. Guvernul chinez cumpara carnea de porc de la marii producători europeni. Dacă în China a ajuns la 6 euro kilogramul de carne de porc, în România astăzi e undeva la 4 euro ca medie la raft. Ce se va întâmpla la anul, când chiar dacă vom dori să cumpărăm de undeva, nu ştiu. Sau ce se va întâmpla cu industria noastră”, a declarat Radu Timiş.

Sursa: mediafax.ro/ Foto: colaj arhiva