Zilele trecute am publicat un apel la solidaritate și ajutor pentru sprijinirea menținerii existentei Centrului de Zi pentru copiii cu dizabilități severe Perseverenta, lansat de președintele celui mai vechi ONG umanitar din Mureș, Fundatia Alpha Transilvania (vezi aici). Așa cum ne așteptam și cum ne-au obișnuit, au ieșit cu un comunicat, cei acuzați, adică primăria Tîrgu Mureș, plin de vorbe iscusit alese, dar goale, nefiind însoțite de mult așteptatele plăți, pe care trebuiau să le facă de multă vreme. Mai exact, plată: ZERO!

Cine altcineva putea emite comunicatul decât celebrul departament din primărie “serviciul relații și comunicare internațională” (internațională provenind probabil de la legătura cu Jing Hui Hui, ăla de se crede Dumnezeu pe pământ și se tot pozează cu Florea și Maior). Ce puteau să spună; ca de obicei, că altcineva e de vină, ei niciodată. Plăți pentru copii cu dizabilități, n-au făcut, asta e clar și sigur. Încasări da; ei toți și-au primit salariile la timp; așa, câteva mii de lei bune… fiecare dintre ei!

În realitate, președintele Alpha Transilvană, dr. Alexandru Lupșa, spune “Încă nu am depășit nimic. Suntem in aceeași situație. Sunt declarații deocamdata”. Iată ce transmite acesta:

“Onorați concetățeni, dragi prieteni și sustinatori ai activităților umanitare din cadrul Fundației Transilvană ALPHA, Targu Mureș

Va multumim in numele copiilor cu dizabilități și familiilor lor pentru marele val de simpatie și implicare responsabila, in vederea salvării de la desființare prin deficit de finanțare adecvată a Centrului de Zi Perseverenta.

Persoane fizice și societăți comerciale au reacționat prompt deja de la primele ore după apelul transmis, și acest răspuns îl consider un semn al unei importante doze de civism care exista încă in comunitatea noastră.

Și încurajările sunt importante, dar cheia soluției este capacitatea de a finanța corect și sistematic activitatea centrului, altfel NU se poate menține in funcție. Sume mai mari de la companii sponsorizatoare in acest moment de criza, dar și sume mici de la donatori individuali pot sa asigure o tranziție in criza: “puțin de la mulți, este unul din sloganurile organizației noastre de la înființare.

Desigur ca foarte important este comunicatul de presa Primărie-DAS, din după-masa de 20 ianuarie, pe care eu l-as fi citit mai bucuros, dacă avea și puterea responsabila de a asuma, ca finanțarea inadecvata din partea Autorităților decidente, discuta de peste 6 luni, și nu nevoia unor clarificări recente este cauza care a dus la aceasta etapa gravă;

Înțeleg ca NU este ușor sa asumi o “eroare” ca si instituție a statului, dar mă întreb dacă astfel suntem de fapt pregătiți, împreună, să avem o alta abordare a relației de parteneriat, între o autoritate contractanta a statului și un prestator social calificat și licențiat cu experiența, care finanțat corect POATE menține activitatea pe care a creeat-o in urma cu 15 ani, fără probleme, in interesul copiilor cu dizabilități!

Nevoia de servicii importante este a familiilor ce trăiesc in comunitatea noastră, obligația de organizare a lor sau contractare și finanțare corecta, este a Autorității locale, prin lege.

Rolul unui prestator specializat in primul rînd NU este acela de a genera “atenție asupra unui fenomen de vulnerabilitate socio-medicala gravă, ci de a veni cu soluții Profesioniste de atenuare.

Cu atit mai puțin, ca și prestator NU este normal sa fii in linia întîi a strângerii de fonduri și mai ales a veșnicei rugaminti către finanțatori de stat in cazurile sociale, ci acela de a fi “standard” profesional adecvat.

Evident ca “problemele sociale au un aspect grav, deseori cu căi de corecție dificile, cu beneficiari mai puțin capabili și/sau implicați in asigurarea finanțării, datorită problemei care genereaza vulnerabilitatea.

Astfel că prestatorii sociali, mai ales ONG-uri, și-au asumat pretutindeni in lume și aceasta componenta “educațională și informativa” către autorități dar și public legat de existența unei probleme, pentru a căror soluționare cît mai buna s-au implicat in comunitate!

Acesta este motivul pentru care FTA nu a “închis” ca o societate comercială o “afacere nefuncțională”, ci a încercat sa clădească in ff multe feluri, in toți ani, și un mecanism de colaborare, parteneriat public-privat eficient care sa permită o desfășurare cît mai buna a serviciilor.

Ca atare este clar ca de la un anumit nivel de “activitate structurala” NU se poate lucra fără garanția finanțării din partea Autorității de stat.

Iar relația buna și corecta a REPREZENTANȚILOR BENEFICIARILOR, atît cu Finanțatorii (STAT in acest caz) cît și prestatorii, este CHEIA problemei.

Va transmit anexat Comunicatul de Presa al Primăriei:

“Activitățile Centrului de Zi pentru copiii cu dizabilități severe Perseverența, continuă!
În ceea ce privește îngrijorarea mediatică cu privire la situația financiară a Centrului de Zi pentru copiii cu dizabilități severe ”Perseverența” din cadrul Fundației “Alpha Transilvană”, Primăria municipiului Târgu Mureș, prin Serviciul de Relații Interne și Internaționale face următoarele precizări:

  • după două luni de discuții între reprezentanții Primăriei și cei ai Fundației ”Alpha Transilvană”, în cursul zilei astăzi, 20 ianuarie 2020, la sediul Municipiului Târgu Mureș s-au clarificat toate aspectele neclare apărute în mass-media;
  • tot astăzi, 20 ianuarie 2020, s-au analizat în cadrul întrevederii documentele necesare deconturilor pentru lunile noiembrie și decembrie 2019, iar acestea vor decontate în termenul legal de 30 de zile;
  • municipalitatea oferă tot sprijinul și deschiderea și față de această instituție, așa cum mereu am arătat, asigurând conducerea și beneficiarii de tot suportul;
  • Primăria Târgu Mureș, prin Direcția de Asistență Socială și-a respectat mereu promisiunile, iar în propunerea bugetară pe anul 2020 sumele necesare, destinate beneficiarilor Fundației ”Alpha Transilvană”, au fost cuprinse, sperăm ca membri Consiliului local să le și aprobe.
    Serviciul de Relații Interne și Internaționale”

Va promit ca voi reveni sa va spun dacă s-a pus in practica și in ce mod!
Sper din toată inima intr-o conlucrare buna!” spune dr. Alexandru Lupșa.

MS / Foto: colaj