Mai multe asociații de romi din Transilvania vor să îl aducă pe primarul din Tîrgu Mureș, Dorin Florea, în fața unui stabor țigănesc, care să îl judece pentru declarațiile legate de anchetele sociale obligatorii, potrivit Mediafax.

Reprezentantul mai multor asociații ale romilor din Transilvania, Aurel Pascu, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că va fi întocmită și o scrisoare deschisă care va fi adresată forurilor europene prin care se condamnă discriminarea romilor.

„Vrem să îl aducem pe primarul din Târgu-Mureș, Dorin Florea, în fața unui stabor țigănesc, să îl judece pentru declarațiile făcute despre anchetele sociale obligatorii în cazul femeilor rome care nasc mai mulți copii, având în vedere că, în județul Mureș, există comunități rome care respectă tradițiile. Facem acest demers și pentru că se presupune că Dorin Florea face parte din etnia romă și va trebui să dea socoteală, mai ales că a fost votat de romii din Târgu-Mureș la alegeri, astfel că nu putea ajunge primar, într-un oraș unde sunt români, dar și mulți maghiari, fără voturile noastre. De asemenea, vom întocmi o scrisoare deschisă pe care o vor adresa forurilor europene prin care condamnăm discriminarea romilor”, a spus Pascu.

Acesta a susținut că asociațiile romilor nu doresc să se ajungă la sterilizarea femeilor din cadrul etniei așa cum s-a procedat în anii 1990.

Reacția vine ca urmare a textului scris luni pe Facebook de primarul din Tîrgu Mureș, cercetat penal pentru fapte de corupție, în care susținea că este nevoie de introducerea unor anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care vor să aibă copii.

Preşedintele CNCD, a declarat, pentru Mediafax, că Florea este aşteptat pe 21 ianuarie la sediul CNCD pentru a fi audiat și că riscă o amendă cuprinsă între 2.000 şi 100.000 de lei.

Sursa: digi24.ro / Foto: colaj