Legislatia din Romania are toleranta zero fata de consumul de alcool la volan. Nivelul alcoolemiei din sange se stabileste dupa un test cu aparatul etilotest si care indica cantitatea de alcool pur consumata, in grame, inmultita cu 0.8, cifra care reprezinta densitatea alcoolului dupa care impartim rezultatul la numarul de kilograme pe care le are cel care a consumat bautura.

In cat timp se elimina alcoolul din sange:

  • 100 ml votcă – 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore;
  • 100 ml palincă – 0,64 grame alcool pur la mie, care se elimină în 4 ore și 10 minute;
  • 100 ml lichior de 30 grade – 0,34 grame alcool pur la mie, care se elimină în 3 ore și 10 minute;
  • o bere de 500 ml – 0,20 grame alcool pur la mie, care se elimină în maxim 2 ore;
  • 1 litru de vin – între 1,02 și 1,37 grame alcool pur la mie, în funcÅ£ie de tăria vinului, care se elimină între 7 ore și 9 ore.

Bineinteles, este foarte important si daca am baut inainte sa mancam sau dupa ce am servit o masa consistenta. De exemplu, daca am baut pe nemancate se adauga 30 de minute pentru termenul eliminare a alcoolului din organism. Singurul proces prin care putem sa grabim eliminarea alcoolului din corp este miscarea fizica, insa cu un maxim de 30%.

Sursa: cars.ro / Foto: colaj