Trei companii energetice românești, din care două controlate integral de stat, vor să construiască o nouă centrală pe gaze de 250 MW în județul Mureș, finanțată inclusiv din banii încasați de România din vânzarea certificatelor CO2 alocate gratuit de UE, resuscitare a unui proiect vechi de cel puțin 12 ani în care a fost implicat și conglomeratul industrial japonez Marubeni.

Potrivit unui document oficial, anul trecut, companiile de stat Electrocentrale Grup și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținute integral de Ministerul Economiei și Energiei, și grupul Electrica SA, distribuitorul și furnizorul de energie listat la Bursă unde ministerul are circa 48% din acțiuni, au discutat un așa-numit proiect “Hefaistos”, de construire a unei centrale cu turbine de gaze în ciclu combinat (CCGT) cu putere instalată de minimun 250 MW. Noua centrală ar urma să fie construită pe amplasamentul fostei termocentrale Fântânele din județul Mureș, aflat în proprietatea Electrocentrale Grup.

Proiectul ar urma să fie inclus în Planul Național de Investiții (PNI), pentru a fi finanțat și din banii încasați de România din vânzarea certificatelor CO2 alocate gratuit de UE.

Citeste mai mult pe profit.ro