Atenție, oameni buni…

În ultimele zile, mai multe incendii au avut loc in Mureș, lăsând familii întregi fără casă în plină iarnă. Ultimele s-au petrecut în două gospodării, la Miheşu de Câmpie, respectiv la Vânători, județul Mureș, unde, din fericire, nu au existat victime, doar pagube materiale însemnate.

Numărul incendiilor ce afectează locuinţe şi gospodării a crescut, în ultima perioadă, întrucât vremea este ceva mai rece, iar oamenii apelează, de multe ori, la sisteme de încălzire cu defecţiuni.

Cele mai multe probleme sunt la sat, unde incendiile sunt cauzate în această perioadă mai ales de utilizarea unor instalații artizanale de tip afumători, a unor sisteme de încălzire cu improvizații, dar și pe fondul necurățării coșurilor de evacuare a fumului.

Pompierii recomandă să se respecte distanțele de protecție dintre sobe și materiale combustibile, să nu se folosească sobe cu ușiță sau cenușarele defecte.

Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în perioada sezonului rece, un alt factor generator de incidente cu urmări grave îl reprezintă exploatarea cu defecțiuni sau improvizația instalațiilor electrice sau suprasolicitarea acestora prin conectarea simultană a mai multor consumatori, în special mijloacele de încălzire.

MS / Foto: ISU