❗👉 Pentru că sezonul de schi a început şi pe pârtia de schi din Sovata şi pentru că în ultimele sezoane de iarnă am înregistrat un număr mare de evenimente soldate cu accidentări vă recomandăm următoarele măsuri pe care să le întreprindeți dacă sunteți martor la un accident pe pârtiie:


1. Nu intrați în panică.

2. Protejați victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate in X la 4-5 metri în amonte.

3. Anunțați echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil , sau apelați telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Național SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).

4. Nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți nimănui să facă acest lucru, decât dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Orice pacient care după un traumatism prezinta dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare și transport adecvat. Nu permiteți “binevoitorilor” sau “salvatorilor de ocazie” să miște sau să transporte pe brațe, târâș sau cu mijloace improvizate, victima.

5. Daca victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene ( aceasta se realizează prin subluxația mandibulei-ridicarea acesteia de la nivelul unghiului sau posterior- de lângă ureche ; !!! nu „ basculați” spre spate capul victimei !!! ) și verificați timp de 10 secunde daca respira; daca nu respira , efectuați resuscitare cardio-pulmonară (masaj cardiac extern in ritm de aprox. 100/ minut, iar daca sunteți instruit in acest sens, masaj cardiac extern combinat cu respirație artificiala („gura la gura „ sau prin intermediul diverselor dispozitive gen „batista salvatorului’) cu un raport compresii toracice : ventilații de 30:2. Urmați indicațiile primite din dispeceratul medical !

6. Discutați cu victima și observați daca este coerentă în exprimare. Observați dacă prezintă hemoragii puternice, care reușesc să treacă prin echipament. Identificați locul hemoragiei si faceți compresie (cu comprese sterile , daca aveți la îndemână). Daca hemoragia este abundenta si nu se oprește , aplicați un garou deasupra leziunii ( anunțați dispeceratul medical despre acest lucru ).
Evitați sa intrați in contact direct cu sângele pacientului !

7. Nu încercați să aduceți în poziție anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziția acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.

8. Protejați termic persoana accidentată ( acoperire cu sac de dormit, folie „Sirius” ), discutați permanent cu ea, urmăriți o eventuală schimbare a stării de conștiență , a respirației, a culorii tegumentelor si buzelor și așteptați până sosesc echipele Salvamont.

❗👉 Mivel a síszezon a szovátai sípályán is elkezdődött és mivel az elmúlt szezonokban sok balesett történt a következőket javasoljuk ha balesetet észlel a sípályán:
– Ne essen pánikba.
– Óvja a balestet szenvedettet úgy, hogy 4 -5 méterrel a baleset helyszíne fölött egy „X” alakban leszúrt sílépcpárral figyelmeztesse a többi sízőt.
– Értesítse a pályán ügyeletet teljesítő hegyimentő csapatot, vagy telefonáljon a következő számok valamelyikére: 112 (egységes segélyhívó szám), 0725826668 – 0 SALVAMONT (az Országos Hegyimentő Szolgálat ügyeleti központja)
– Ne mozdítsa el a balesetet szenvedettet, és másnak se engedje meg ezt, csak abban az esetben, ha elkerülhetetlennek tűnik egy újabb baleset.
Bárkiről, aki balesetet szenvedett, és fájdalmai vannak, vagy az általános közérzete számottevően romlik, feltételezhető, hogy gerincsérülése van. Ebben az esetben csak szakképzet csapat nyújthat elsősegélyt és szállíthatja el. Semmiképp ne engedjük szakképzetlen jóakaróknak, hogy megpróbálják elszállítani a sebesültet.
– Ha a sebesült önkívületi állapotban van, gondoskodjunk a légutak szabaddá tételéről(az állkapcsa fültői részét óvatosan előre nyomva). 10 másodpercig figyeljük, hogy lélegzik-e. Ha nem lélegzik azonnal kezdjék a szívmasszázst, legkevsebb 100 lenyomás / perc ritmusban, és ha megvannak az ez irányú ismereti, akkor kezdjék lélegeztetni is (30 nyomás : 2 lélegeztetés). Kövesse az ügyeleti központtól telefonon kapott útmutatásait!
– Beszéltesse a pácienst, és figyelje meg, hogy összefüggően beszél-e. Ellenőrizze le, hogy nincsen-e erős vérzése (ami átüt a ruházaton). Ha ilyent észlel, szorítja le. Erős végtagi vérzés esetén a sérülés fölött szorítókötést lehet alkalmazni, de erről azonnal tájékoztatni kell az ügyeleti központot.
– Nem szabad a sebesült testhelyzetét változtatni, vagy a szokatlan szögben álló végtagokat a helyükre igazítani, mert súlyos vagy éppen végzetes sérüléseket okozhat.
– Óvja a kihűléstől a sebesültet – takarja be egy hálózsákkal vagy sziriusz – fóliával. Folyamatosan beszélgessen vele, figyelje tudatállapotát, a légzését, a bőre és ajkai színét, és várja a hegyimentők érkezését.
Ne feledje, hogy a Hegyimentő Szolgálat kizárólagos kompetenciája a hegyi balesetek ellátása, csak itt vannak megfelelően képzett szakemberek.
👉 Szükség esetén hívja bizalommal a Hegyimentő Szolgálatot!

Sursa: Salvamont Salvaspeo Mures