Legea are prevederi clare privind folosirea petardelor şi artificiilor, doar că acestea sunt ignorate de mulţi. Se pot utiliza doar în scopurile menţionate de producătorul acestora, pentru îndepărtarea animalelor agresive sau pentru a speria animalele sălbatice de fermieri sau vânători, utilizarea necorespunzătoare fiind sancţionată conform legii.

În preajma sărbătorilor, reţelele de socializare sunt pline cu anunţuri privind animale pierdute sau găsite.

În perioada aceasta este recomandat să lăsaţi câinele să intre în casă, în garaj, să aibă un loc unde să se ascundă, să creați o atmosferă ambientală liniştitoare în locuinţă, amenajarea unui refugiu în care câinii să se simtă în siguranţă şi liniştirea imediată a animalelor în cazul în care sunt speriate.Sensibilitatea la zgomot este genetică, cel mai bun lucru este să oferim în această perioadă animalelor un mediu liniştit şi suport emoţional din partea noastră. Câinii fiind animale de haită, se simt bine în haita lor. La câinele de companie, haita este familia.

Problema intervine atunci când aceștia nu au unde să se ascundă, ei devin stresați, iar atunci riscăm să avem câini cu reacții imprevizibile, cu urmări medicale, dereglări comportamentale, probleme cardiace, tentative de evadare etc.

Câteva minute de neatenție, nepăsare, iresponsabilitate, pot duce la pierderea animalului dvs!

Sursa: Asociația pentru Protecția Animalelor Save & Smile