Mai mulţi parlamentari au depus, la Senat, un proiect de lege care prevede că structurile de vânzare cu o suprafaţă de peste 400 metri pătraţi, cum ar fi supermarketurile şi hipermarketurile, să fie amplasate exclusiv în afara oraşelor.

Iniţiativa legislativă modifică ordonanţa de urgenţă 99/2000 privind comercializarea şi serviciilor de piaţă, prin introducerea unor alineate care vizează amplasarea numai în jurul oraşelor a magazinelor care se vor întinde pe mai mult de 400 mp.

Astfel, la articolul 12 al actului normativ sunt introduse două alineate care prevăd că: „În vederea dezvoltării reţelelor de distribuţie, autorităţile publice locale vor stabili următoarele: a) accesul vehiculelor de transport marfă în unitatea administrativ-teritorială în funcţie de tonaj şi dimensiuni maxim admise; b) regimul parcării vehiculelor de transport marfă şi regimul orar al aprovizionării comercianţilor. Amplasarea structurilor de vânzare cu suprafaţa mai mare de 400 m.p. se va face exclusiv în teritoriu periurban, conform prevederilor Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, cu modificările şi completările ulterioare”.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Sursa: mediafax.ro / Foto: colaj