Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit pe Mons. Gergely Kovacs ca Arhiepiscop al Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia. Totodată a acceptat renunţarea la oficiu a Înaltpreasfinţitului Gyorgy Jakubinyi, până acum Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi a Preasfinţitului Jozsef Tamas, Episcop auxiliar al aceleiaşi Arhidieceze.

Anunţul a fost publicat astăzi, 24 decembrie 2019, de către Sfântul Scaun. Din voinţa Papei Francisc, Mons. Gyorgy Jakubinyi rămâne la conducerea Arhidiecezei Romano-Catolice de Alba Iulia ca Administrator Apostolic, până la preluarea în posesie a Arhidiecezei de către noul Arhiepiscop numit.

Mons. Gergely Kovacs s-a născut la 11 iulie 1968 în Târgu Secuiesc (Covasna), Arhidieceza de Alba Iulia. A studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia până în 1990 şi la Universitatea Pontificală Gregoriana până în 1992. A fost hirotonit preot pentru Arhidieceza de Alba Iulia pe 3 iulie 1993, de către E. S. Mons. Lajos Balint. A continuat studiile la Roma, unde a obţinut licenţa în Drept Canonic, în 1994, la Universitatea Pontificală Lateran, şi doctoratul în 1996. A fost preot vicar la Târgu Mureş şi din 1997 se află în serviciul Sfântului Scaun activând în cadrul Consiliului Pontifical pentru Cultură.

Din 2000 este capelan al Sfântului Părinte şi din 2007 este director în cadrul aceluiaşi Consiliu Pontifical. În decursul timpului la Roma a colaborat şi cu Congregaţia pentru Cler şi Tribunalul Rota Romana fiind şi Postulatorul Cauzei Slujitorului lui Dumnezeu Marton Aron.

Data şi locul consacrării episcopale a Mons. Gergely Kovacs vor fi stabilite ulterior.

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia are o suprafaţă de 58.234 kmp şi 335.500 de romano-catolici, dintr-o populaţie totală de 3.590.500 de locuitori. Este organizată în 253 de parohii şi are 299 de preoţi diecezani şi 44 de seminarişti în propriul seminar, 132 de persoane consacrate (51 călugări şi 81 de călugăriţe).