În perioada 24 – 29 decembrie a.c., pentru ca zilele de sărbătoare să se desfăşoare în condiţii de siguranţă, peste 175 de poliţişti vor acţiona zilnic pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea cetăţenilor, asigurarea ordinii şi siguranţei publice, protejarea patrimoniului, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Din totalul poliţiştilor care vor acţiona zilnic, 143 sunt poliţişti de ordine publică, 24 poliţişti de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri, respectiv: poliţia transporturi, arme, explozivi şi substanţe periculoase, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice şi luptători de intervenţie rapidă.

Vor fi organizate zilnic, în medie, 70 de patrule auto, de siguranţă publică, care vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

Totodată, pentru prevenirea evenimentelor rutiere negative şi asigurarea fluenţei traficului rutier, poliţiştii vor acţiona cu 7 autospeciale dotate cu aparate de monitorizare a traficului şi înregistrare a vitezei de deplasare a vehiculelor, precum şi cu aparate radar tip pistol.

În această perioadă, poliţiştii mureşeni vor fi la datorie, în slujba comunităţii, pentru asigurarea unui climat de ordine, linişte şi siguranţă publică, astfel încât toţi cetăţenii să îşi petreacă sărbătorile în linişte.

POLIŢIŞTII MUREŞENI VĂ RECOMANDĂ:

În locurile publice, la piaţă, în magazine, aveţi grijă de bunurile dumneavoastră! Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere!

Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool!

La cumpărături, locul cel mai sigur pentru păstrarea portmoneului este buzunarul de la piept, din interiorul vestimentaţiei!

Nu vă lăsaţi amăgiţi de vânzătorii de “chilipiruri”, de cele mai multe ori produsele sunt fie contrafăcute, fie provin din săvârşirea unor infracţiuni!

În mijloacele de transport în comun, daţi dovadă de vigilenţă şi atenţie faţă de conduita persoanelor de lângă dumneavoastră, atunci când aşteptaţi mijloacele de transport în comun!

Ţineţi, pe cât posibil, bagajul aşezat în faţa dumneavoastră!

În tren, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate, nici pentru perioade scurte de timp!

Nu încredinţaţi bunurile personale şi bagajele unor persoane necunoscute!

La plata legitimaţiilor de călătorie, nu expuneţi la vedere întreaga sumă de bani pe care o aveţi la dumneavoastră!

Evitaţi transportarea unor sume mari de bani sau valori dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!

Cereţi să vi se prezinte, şi verificaţi cu atenţie, legitimaţiile persoanelor care îşi declină calităţi oficiale, reţineţi numele acestora şi instituţia din care fac parte!

Dacă pe timpul călătoriei luaţi cunoştinţă despre săvârşirea vreunei infracţiuni, sesizaţi de îndată poliţia transporturi din staţiile de cale ferată şi trenurile de călători!

Atenţie!

În preajma sărbătorilor de iarnă, răufăcătorii pot profita de buna-credinţă a cetăţenilor şi pot fura din locuinţele ale căror uşi le sunt deschise sau din locuinţele pe care le găsesc descuiate.

Acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la uşa dumneavoastră sau pe care le introduceţi în casă!

Obişnuiţi copiii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră, ca să nu trădeze că sunt singuri în casă!

De asemenea, în această perioadă, părinţii sunt rugaţi să supravegheze copiii cu atenţie sporită deoarece aceştia sunt expuşi accidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

POLIŢIŞTII recomandă cetăţenilor care optează pentru alegerea unui pachet de servicii turistice de pe internet verificarea temeinică a ofertei respective (existenţa unităţii de cazare în zona respectivă – hotel, pensiune etc.-, autenticitatea agenţiei de turism care oferă respectivele destinaţii turistice), întrucât “ofertele tentante” nu sunt întotdeauna şi reale.

În caz de nevoie, nu ezitaţi să apelaţi numărul de urgenţă 112.

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN MUREŞ UREAZĂ TUTUROR CETĂŢENILOR SĂRBĂTORI ÎN SIGURANŢĂ, CU LINIŞTE ŞI BUCURII!

IPJ Mures /  Foto: colaj arhiva