Aproape un sfert dintre români vor cheltui mai mult decât anul trecut, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă, pe cadouri, mâncare, băutură, decoraţiuni şi excursii de Crăciun, iar 15% ar contracta un credit pentru a acoperi aceste cheltuieli, se arată într-un studiu contractat de o companie de creditare.

Potrivit sursei citate, din totalul ţărilor europene studiate, doar polonezii se apropie de nivelul de 22% atins de români, cu 14%, în timp ce locuitorii din Cehia sunt cei mai conservatori când este vorba de a cheltui mai mult, cu doar 7% dintre respondenţi.

Pe de altă parte, 12% dintre români iau în calcul un buget mai mic pentru Sărbătorile de iarnă din acest an, însă, totuşi, 57% menţin lucrurile sub control şi intenţionează să păstreze acelaşi nivel de cheltuieli ca anul trecut.

Aproape jumătate dintre cei chestionaţi consideră costul crescut al vieţii drept motiv pentru cheltuielile mai mari vizate în acest an. În acest context, un motiv principal pentru a aloca mai mult buget sărbătorilor este reprezentat, pentru peste jumătate dintre respondenţi, de cheltuielile mai mari pentru cadouri, în timp ce un sfert menţionează circumstanţele personale sau familiale modificate faţă de anul trecut.

În acelaşi timp, o treime dintre românii care au de gând să consume mai puţine resurse financiare de Crăciun admit că au cheltuit prea mult anul trecut şi că, de această dată, intenţionează să şi economisească.

Datele cercetării de specialitate relevă că, în 2018, un român din cinci a cheltuit, de Crăciun, între 200 şi 400 de lei, urmând, îndeaproape, categoria celor care au cheltuit între 400 şi 600 de lei, dar și a celor care au alocat peste 1.500 de lei. 8% dintre consumatori au cheltuit sub 200 de lei cu ocazia sărbătorilor de iarnă din 2018.

Sursa: AGERPRES